Amerikansk påtalemyndighet: Milits ville bortføre Michigans guvernør og utløse borgerkrig

13 personer fra to militsgrupper er siktet for å ha planlagt å bortføre guvernør Gretchen Whitmer og å angripe delstatsforsamlingen i Michigan i USA.

En politimann fra en av FBIs innsatsavdelinger ved hjemmet til en av de mistenkte natt til torsdag lokal tid.

– Delstatlig og føderalt politi har pågrepet 13 personer, medlemmer i to militsgrupper, som er siktet for å ha planlagt å bortføre meg og kanskje drepe meg. Det sa guvernør Whitmer i en kort tale torsdag kveld.

Det føderale politiet opplyser om dette i rettsdokumenter, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Syv av de 13 er siktet for planer om å angripe delstatsforsamlingen. Det opplyser statsadvokaten i Michigan.

Guvernør Gretchen Whitmer opplyste tidligere i oktober at et munnbindpåbud fortsatt råder i hele delstaten. Det til tross for at Michigans høyesterett slo fast at loven ordren bygger på, ikke er gyldig.

Guvernøren sa at hun er fornøyd med at «syke og fordervede menn» nå skal stilles til ansvar i rettsvesenet.

Statsadvokat: Ville utløse borgerkrig

I flere måneder skal seks av de siktede ha planlagt, samarbeidet og trent sammen med militsmedlemmer med sikte på den planlagte bortføringen, ifølge FBI. Motivet var angivelig det de siktede så på som guvernørens «ukontrollerte makt».

Fire av de siktede hadde planlagt å møtes onsdag for å «foreta en betaling for eksplosiver og utveksle taktisk utstyr», opplyser FBI i rettsdokumentene som ble offentliggjort torsdag.

Seks menn er siktet for å ha inngått en sammensvergelse om å bortføre demokratenes Michigan-guvernør Gretchen Whitmer.

Syv andre menn er siktet for planer om å angripe politiet og delstatsforsamlingen. De syv er enten medlemmer av eller tilknyttet Wolverine Watchmen. Det er en av flere militser som opererer i delstaten.

De mistenkes for forsøk på å finne adressene til folk som jobber i politimyndighetene. Hensikten skal ha vært å angripe dem for å «utløse en borgerkrig». Det sier Michigans statsadvokat Dana Nessel.

Det har vært demonstrasjoner mot guvernør Whitmer i Lansing. Dette er fra mai, da mange krevde gjenåpning av ulike virksomheter til tross for koronaepidemien.

Infiltrerte militsgruppen

Etterforskerne avslørte bortføringsplanen ved bruk av informanter og spanere som infiltrerte militsgruppen, skriver The New York Times.

– Vår innsats avdekket forseggjorte planer som ville satt i fare livene til politifolk, myndighetspersoner og publikum, sa delstatens justisminister, Dana Nessel. Hun holdt en pressekonferanse der anklagene ble offentliggjort.

FBI ble oppmerksomme på planleggingen via sosiale medier, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Gruppen diskuterte hvordan man «med vold kunne styrte» delstatsregjeringen, ifølge statsadvokaten i det vestlige distriktet i Michigan, Andrew Birge. Han omtaler de siktede som «voldelige ekstremister».

Snakk om å storme kongressbygning

Gretchen Whitmer (49) ble valgt til guvernør i Michigan i 2018. I sommer ble hun omtalt som en mulig visepresidentkandidat for Joe Biden.

En av de siktede har ifølge FBI sagt at Whitmer «har ukontrollert makt akkurat nå. Alle gode ting må ta slutt».

Medlemmer av en militsgruppe på vei mot delstatsforsamlingen i Lansing 17. september. Det er uklart hvilken militsgruppe de siktede tilhører.

En av de siktede skal også ha sagt at han trengte 200 menn for å storme kongressbygningen i delstatshovedstaden Lansing og ta guvernøren og andre som gisler.

Han ville ta Whitmer som gissel før presidentvalget og stille henne til ansvar for «forræderi», ifølge FBI.

Ville opprette eget samfunn

Etter hvert gikk gruppen over til en annen plan: Å bortføre guvernøren mens hun oppholdt seg i en fritidsbolig nord i Michigan.

– Gruppen snakket om å opprette et samfunn som følger de første ti grunnlovstilleggene, og hvor de kunne være selvforsynte, ifølge FBI.

– De diskuterte ulike måter å oppnå målet på, fra fredelige forsøk til voldelige handlinger. Flere medlemmer snakket om å drepe «tyranner» eller å «ta» en sittende guvernør, skriver FBI i rettsdokumentene.

Voldelige innenlandske ekstremister kan utgjøre en trussel mot presidentvalget. Det har Amerikanske sikkerhetsorganer og politi advart om de siste månedene. Det kommer frem i interne notater, skriver Reuters.

Bekymringen er blitt forsterket gjennom koronapandemien, politiske spenninger, sivil uro og utenlandske desinformasjonskampanjer.

Demokrater kobler kidnappingsplaner til Trump – får svar på Twitter

Presidentkandidat Joe Biden og Whitmer kobler kidnappingsplanene mot henne til Donald Trump.

Whitmer anklaget presidenten for å legitimere ekstreme grupper.

– Hat, intoleranse og vold har ingen plass i den storslåtte delstaten Michigan, sa Whitmer.

USAs president Donald Trump er blitt anklaget for å legitimere ekstreme grupper.

Hun viste til hva Trump sa i presidentdebatten mot Biden.

Trump ble spurt om å ta avstand fra hvite ekstremister. Han svarte med å be gruppen Proud Boys om å «tre tilbake og være beredt».

– Hatgrupper hørte presidentens ord ikke som om han tok avstand fra dem, men som et kamprop. Når våre ledere snakker, betyr ordene deres noe, sa Whitmer.

– Trump må forstå at ordene han ytrer, betyr noe, sa Biden da han ankom Arizona torsdag.

Biden sier det er mulig mennene ble inspirert av en tweet fra Trump. I april i år tvitret presidenten «LIBERATE MICHIGAN».

På spørsmål om han trodde Trumps twittermelding kunne ha inspirert mennene som er siktet for kidnappingsplanene, svarte han «ja, det gjør jeg».

Joe Biden er demokratenes presidentkandidat.

Uttalelsene har fått Trump til å reagere sterkt på Twitter.

– Guvernør Whitmer i Michigan har gjort en forferdelig jobb, skriver Trump natt til fredag norsk tid.

Han viser til at det var hans eget justisdepartement og føderale agenter som avslørte planene om å kidnappe Whitmer. Presidenten skriver at han ikke tolererer ekstrem vold. Han ber samtidig Whitmer åpne staten igjen.

Progressiv demokrat

Whitmer omtaler seg selv som en progressiv demokrat. Hun er kjent for å være en sterk kritiker av president Trump.

Guvernøren er både blitt hyllet og sterkt kritisert for Michigans håndtering av koronapandemien. Hun var tidlig ute med å stenge ned delstaten med nesten ti millioner innbyggere da viruset rammet. Mange av de strenge tiltakene er siden blitt opphevet.

– Vi er ikke hverandres fiende. Dette viruset er vår fiende. Og denne fienden er nådeløs. Den bryr seg ikke om du er republikaner eller demokrat, sa hun i talen sin torsdag etter at komplottet mot henne var kjent.

Det er nå satt i verk ekstra sikkerhetstiltak rundt huset der hun bor med familien sin.