Verden

4000 nye registrerte døde i India. Men det virkelige tallet er trolig mye, mye høyere.

Levningene til nok et koronaoffer trilles ut til det provisoriske utendørskrematoriet i New Delhi i India torsdag 6. mai. Foto: Ishant Chauhan / AP / NTB

For første har antallet nye koronadøde bikket 4000 på ett døgn i India. Men det virkelige tallet kan være fem til ti ganger så høyt, tror eksperter.

  • NTB
  • Vilde Skorpen Wikan
    Journalist

4187 nye døde, melder myndighetene i India lørdag. Offisielt er det nå registrert nesten 240.000 koronadøde og 22 millioner smittede. Men eksperter anslår at dette kun er en brøkdel av de reelle tallene.

Det egentlige tallet på antallet smittede i India kan være 65 millioner, viser et anslag fra helseinstituttet IHME ved Washington-universitetet i USA, melder Times of India.

Den påpeker at også dødstallene kan være betraktelig høyere, fordi mange land kun fører oversikt over dem som dør på sykehus, eller døde som har fått påvist virussmitte.

Indias statsminister Narendra Modi er kommet under stadig større press for å innføre en streng, landsomfattende nedstengning, til tross for de økonomiske vanskene dette ville føre med seg.

Butikkene er stengt og det var stille i gatene i Jammu i India fredag. Det er innført strenge lokale nedstenginger, men mange etterlyser nasjonale tiltak. Foto: Channi Anand / AP / NTB

Helseeksperter, opposisjonsledere og høyesterettsdommere er samstemt i kravet om nasjonale restriksjoner. De sier lappverket av lokale tiltak ikke er nok til å bremse utbruddene.

Situasjonen er blitt så ille at selv kjøpmenn som vet at deres virksomheter vil rammes, nå ber om full nedstengning. Heller ikke de ser noen annen løsning.

– Bare hvis helsen vår er god, kan vi tjene penger, sier Aruna Ramjee, som eier en blomsterbutikk i Bengaluru.

Les også

Indere i Norge samler inn penger til oksygenutstyr som sendes til India

Lange krematoriekøer

Nye virusvarianter og et feilslått gjenåpningsforsøk får skylden for smitteoppblomstringen som tiltok i februar. Smittekurven har nå begynt å flate ut i storbyer som New Delhi og Mumbai.

Men viruset sprer seg fortsatt raskt i Sør-India, nordøst i Vest-Bengal med storbyen Kolkata, og på landsbygda.

Indisk TV sender bilder av folk som ligger på bårer utenfor sykehus mens de venter på å bli innlagt. Senger og oksygen er mangelvare på sykehusene.

På landsbygda blir syke behandlet på improviserte lasaretter i friluft, med IV-drypp hengende fra trær.

Krematorier og gravlunder er så overarbeidet og overfylt at folk må vente i timevis med likene av sine kjære før de slipper til.

Les også

Truer den indiske virusvarianten gjenåpningen? Helsedirektoratet og FHI er uenige.

Global vaksineknapphet

Den dramatiske situasjonen har satt en støkk i myndighetene i mange andre land med mangelfulle helsesystemer og dårlig tilgang på vaksiner.

I Afrika ser de mer gru på utsiktene, ikke minst fordi India er en betydelig vaksineprodusent. Særlig Covax-programmet, det internasjonale samarbeidet som skal sikre fattige land tilgang til vaksiner, er avhengig av produsenter i India.

I slutten av mars vedtok indiske myndigheter imidlertid å begrense eksporten av vaksiner, skriver CNN. De trenger alt til sin egen befolkning.

Folk har dekket til fjeset for å beskytte seg mot smitte mens de står i vaksinekø i Prayagraj i India lørdag. Foto: Rajesh Kumar Singh / AP / NTB

Ringvirkningene merkes over hele verden.

Tunisia, Libya, Togo, Botswana, Eswatini, Rwanda, Ghana og Senegal har allerede gått tom for vaksiner. Kenya er farlig nær ved å gjøre det samme, varslet landets helsemyndigheter og Verdens helseorganisasjon (WHO).

Kritikere sier WHO har tatt en kjemperisiko ved å lene seg så mye på produksjonsfasilitetene i India.

– De puttet mange egg i samme kurv, sier Andrea Taylor. Hun er forsker ved senteret for global helse og innovasjon ved Duke-universitetet i USA.

– Det var et strategisk feilsteg med tanke på at det som skjer i India var fullstendig forventet.

Katastrofal politikk

Indias statsminister Narendra Modi er nå i hardt vær. Han får skylden for å ha forårsaket og forverret smittebølgen.

Samtidig knebles kritikken. Journalister som har kritisert myndighetenes politikk, er blitt mishandlet og pågrepet.

Tilliten til Modi er svekket blant mange indere.

– Det handler ikke bare om at myndighetene roter eller er fraværende. De har aktivt bidratt til å forverre situasjonen, sier leder for Sør-Asia-programmet ved forskningssenteret Carnegie, Milan Vaishnav, til BBC.

Myndighetene lot blant annet millioner av indere å samle seg i ukevis for å feire en hinduistisk festival på breddene av Ganges-elven. Det ble også gjennomført store valgmøter.

– Denne demonstrasjonen av uforsiktighet eller utfordring av situasjonen var sjokkerende å se i andre deler av verden, sier The Economists India-korrespondent, Alex Travelli.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. India