Verden

Én delstat har tatt imot null flyktninger

USA har de siste ti årene tatt imot og bosatt 628.000 flyktninger. Delstaten Wyoming har ikke tatt imot en eneste av dem.

OPT_2501sisteusaflyktninger-aoc9xant0V.jpg Anne Gjertsen

 • Kjetil Hanssen
  Utenriksjournalist

Da fjorårets store strøm av flyktninger og andre migranter vandret nordover i Europa, begynte debatten å rulle også i USA om mottak av syrere. I Wyoming, en relativt folketom delstat med god plass og kallenavnet The Cowboy State, begynte politikerne å drøfte om de skulle begynne å bosette noen. Den republikanske guvernør Matt Mead var blant dem som gikk inn for i første omgang å begynne med en offentlig diskusjon om temaet.

Rustbeltet

Aftenposten har fortalt om hvordan flyktninger kan trekke byene i USAs såkalte rustbelte ut av uføret. — Byen vår har fått en renessanse. For første gang på flere tiår ser vi at befolkningen vokser igjen. Og det er takket være flyktningene som kommer hit, sa ordfører Byron Brown i Buffalo, New York, til Aftenposten.

 • Mange spådde at flyktningkrisen ville sende ytre høyre til himmels. Her er grafene som gir deg fasiten.

En på deltid i nabostaten

Ifølge tall Aftenposten har hentet fra det føderale Refugee Processing Center har Wyoming det siste tiåret tatt imot nøyaktig null flyktninger. Årsaken er at delstaten ikke har noe flyktningekontor og dermed ingen til å administrere føderal, statlig støtte til flyktninger. Nabostaten Montana har en deltidsansatt flyktningekoordinator og bosetter fra tid til annen en håndfull mennesker. Selv om Wyoming ikke bosetter noen, bor det likevel mennesker med flyktningebakgrunn der. I delstatshovedstaden Cheyenne, der boligprisene er lavere enn på andre siden av grensen til Colorado, finnes et somalisk-amerikansk miljø.

Stor verdiundersøkelse i 2015:

Les også

Flertall i USA mener islam kræsjer med amerikanske verdier

Guvernøren rykket ut

I Wyoming var slett ikke alle like begeistret over at politikerne så ut til å være på glid i saken om flyktninger. Mange så ikke lyst på at myndighetene i Washington ville ta imot 10.000 syrere, i tillegg til de rundt 70.000 flyktningene landet vanligvis tar imot.

Da terrorister gikk til angrep i Paris i november, ba guvernører fra flere delstater, deriblant Wyoming, om at mottak av flyktninger til USA måtte settes på vent. «Jeg har skrevet til presidenten for å gjøre ham kjent med at Wyoming ikke vil akseptere et slepphendt system som tillater terrorister å slippe inn gjennom sprekkene», sa Matt Mead i en offentlig kunngjøring.

Guvernøren har imidlertid ikke avblåst den varslede offentlige debatt. Jobben er satt ut til Wyoming Humanities Council, som i vinter planlegger flere arrangementer og TV-debatter.

Russiske utlendingsmyndigheter har varierende praksis:

Les også

Russland ville utvise syrere, ble dømt i Strasbourg

— Venstrevridd propaganda

Dermed fortsetter også den offentlige debatten. I et innlegg i Wyoming Tribune Eagle nylig skrev en innsender om at muslimer ikke står for grunnleggende amerikanske prinsipper, at han var lei venstrevridd propaganda og henviste i den sammenheng til uttalelser fra tidligere president George W. Bush og den republikanske kongressleder Paul Ryan. En annen innsender spør hvorfor unge menn i tjenestedyktig alder ikke holder seg hjemme og slåss for sin side.

- Western-arv

Andre mener innvandringskritikken lukter vondt. En leserbrevskribent mener de som tror det ikke finnes muslimer i Rocky Mountains-området, bør snakke med hans kompis som er geitebonde. Ved høytiden id er dét som å avle kalkuner til thanksgiving, fremholder han.

— Når intoleransen blir frembudt som offentlig politikk, fornekter vi det beste i vår western-arv av gjestfrihet, skriver han.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.
 • Er nordmenn og europeere blitt mer tolerante for negative karakteristikker av muslimer? I denne ukens podkast snakker vi om hvordan flyktningkrisen endrer debattklimaet. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.
 1. Les også

  Aktivister: IS-kriger henrettet sin egen mor

 2. Les også

  Kölns skrekknatt kan endre tysk flyktningdebatt

 3. Les også

  Britiske barns Hitler-hån stemte

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  17 nye delstater kaster seg inn i kampen mot innreiseforbudet

 2. VERDEN

  Amerikansk meningsmåling: Trumps innreiseforbud har stor støtte i befolkningen

 3. VERDEN

  I løpet av natten forsvant den omstridte statuen

 4. NYHETSANALYSE

  Donald Trumps stengte dør stemples som både ulovlig og ineffektiv

 5. VERDEN

  USAs liberale våpenpolitikk gjør selvradikalisering farligere

 6. VERDEN

  Her forbys muslimer å kjøpe eller leie hus av kristne