Verden

Frankrike innfører portforbud og stenger skoler

Frankrike forlenger den delvise nedstengingen av landet i fire uker og utvider flere restriksjoner til å gjelde hele landet, opplyser president Emmanuel Macron.

Koronaviruset sprer seg på nytt raskt i Frankrike, og president Emmanuel Macron varslet onsdag kveld skjerpede tiltak for å bremse smittespredningen.
  • NTB

– Vi må stake ut en ny kurs. Vi må ikke gi etter for panikk, for fornektelse. For å fortsette å beskytte liv nå, må hver og en gå den ekstra milen i månedene som kommer. Det er det jeg ber dere om i kveld, sa Macron innledningsvis i en TV-sendt tale onsdag kveld.

Tiltakene trer i kraft fra kommende helg, og de innebærer blant annet et landsomfattende portforbud etter kl. 19, nedstenging av skoler og barnehager i tre uker og restriksjoner på reise innenlands.

– Vi stenger barnehager, barneskoler og videregående skoler i tre uker, sa han.

I to av de tre ukene ville skolene ha holdt stengt uansett, da det fra 10. til 26. april er terminfestet skoleferie i Frankrike.

Rammet av tredje bølge

Frankrike har blitt rammet hardt av den tredje bølgen med koronasmitte, og sykehus i Paris-området har vært under hardt press den siste tiden.

Les også

Kunne Norge «tatt en New Zealand»? Flere tror det ville kostet for mye.

Frankrike har nå nærmere 40.000 nye smittetilfeller daglig, en dobling fra februar, og over 5.000 koronapasienter ligger på intensivavdeling. 44 prosent av dem er under 65 år.

Macron vedgikk at de nåværende tiltakene for å hindre smittespredningen ikke har vært gode nok, gitt utviklingen. Han trakk fram den britiske virusvarianten som en av årsakene.

Folk i Paris nøt det varme vårværet i parkene 31. mars. Nå blir det nye innstramminger i hva folk for lov til å gjøre.

Smitteøkningen har gjort at flere og flere har begynt å sette spørsmålstegn ved Macrons koronahåndtering. Det er presidentvalg i 2022, noe som gjør at Macron både må ta politisk og helsemessige hensyn.

Et portforbud på nattetid har vært på plass siden januar, og alle restauranter, barer, treningssentre og museer har vært stengt siden oktober.

Kritikk

– Epidemien akselererer på grunn av den varianten, noe som gjør at vi risikerer å miste kontrollen, sa han.

Mange av restriksjonene knyttet til bevegelse og selskaper som har vært gjeldende i deler av landet, blir nå utvidet til å gjelde hele landet.

En koronapasient fraktes med fly fra Lille til Vannes 31. mars. Det er stort trykk på intensivavdelingene i landet nå.

Macron har fått kritikk fra opposisjonen og medisinske eksperter for ikke å ha innført nasjonale tiltak tidligere.

Vil trappe opp vaksinering

Viruset har til nå kostet over 95.000 mennesker livet i Frankrike, men alle franskmenn over 18 år vil ifølge Macron få tilbud om vaksine innen sommeren er over.

– Dette er nøkkelen til å komme tilbake til livet, nøkkelen til å gjenåpne landet, sa presidenten.

Han sa samtidig at han håper at enkelte uteserveringer og kultursteder kan bli gjenåpnet i midten av mai.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Emmanuel Macron
  4. Frankrike