Verden

Den forårsaket kjedekollisjon med seks biler og satte seg deretter rolig bak rattet

En koala ble berget etter å ha opptrådt uforsiktig i trafikken.

Koalaen ble anbrakt i bagasjerommet, men likte seg bedre fremme i bilen.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Tidlig i morgenrushet forsøkte koalaen å krysse en motorvei med seks felter. Det gikk ikke så bra. Det vil si: Koalaen gikk det greit med. Seks biler havnet derimot i en kjedekollisjon. Bilistene unnslapp med små skrammer, melder AP, men det oppsto kaos i trafikken ved Adelaide i Australia.

Nadia Tugwell kom til stedet og ville undersøke hva som hadde forårsaket kollisjonen. Sammen med en annen bilist lykkes hun å fange koalaen med en kåpe og et teppe. Autovern av betong hadde blokkert veien for dyret.

– Den var helt uskadet, svært aktiv, men også helt rolig, forteller hun. Dyret ble anbrakt i bagasjerommet. Tugwell kjørte til en bensinstasjon nær ved for å overlevere det til en lokal dyrevernsorganisasjon.

Da hun kom dit, satte hun seg for å vente på hjelp.

– Da klappet noen meg på skulderen. Det var koalaen som prøvde å komme seg mellom nakkestøtten og vinduet til setet mitt, forteller hun til en lokal radiokanal.

Skrapet opp seter

– Ok. Bli her du. Så går jeg ut, sa Tugwell.

– Den satte seg ved rattet som om den sa «La oss ta en kjøretur». Da begynte jeg å fotografere, forteller hun.

Tugwell bor nær en eukalyptusskog ved Adelaide. Hun visste derfor at man kan roe koalaer ved å dekke til øynene deres.

– Hvis du bare lar dem være i fred, er de ok, sier hun.

Skinnsetene hennes ble noe skrapet opp av hendelsen, men hun mente det var vel verdt en lykkelig slutt. Koalaen ble senere satt fri i en skog – et godt stykke unna motorveien.

Byen Adelaide er for øvrig ikke helt ukjent med historier om koalaer og biler. I 2017 overlevde et dyr en 16 kilometer lang tur sittende på en bilaksling.

Fra sårbar til truet

Da europeere kom til det australske kontinentet var det trolig millioner av koalaer der. Siden har bestanden sunket. Dyrenes naturlige miljøer er bygget ut, og dyrene er blitt jaktet på for mat og pels. Før de store skogbrannene i 2019–20 var det beste anslaget at bestanden besto av 331.000 ville dyr. De skriver Sydney Morning Herald.

Telling av koalaer er imidlertid vrient. Anslagene er derfor svært usikre. Få er derimot usikre på at bestanden går nedover. I flere delstater er statusen forandrer fra «sårbar» til «truet».

Les mer om

  1. Australia
  2. Trafikk
  3. Dyr