Verden

- En norsk advokat kan ikke jobbe i Gambia

Presidenten i den gambiske advokatforeningen sier til Aftenposten at det er best for nordmannens advokat Sigurd Klomsæt å holde seg hjemme i Norge.

Norske myndigheter har ikke ønsket å hjelpe advokat Sigurd Klomsæt med midler - eller innsyn i kommunikasjonen med politiet i Gambia. Advokaten ønsker selv å reise til Gambia for å bistå den norske mannen, som er siktet for alvorlige seksuelle overgrep mot seks små gutter.
  • Svend Ole Kvilesjø
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Advokat Sigurd Klomsæt har vært 45-åringens forsvarer siden 2002. Og det var hans advokatkontor som ble kontaktet, da nordmannen i fjor høst ble siktet for et nytt overgrep mot et barn i Oslo.

Les også

Anmeldt for overgrep to måneder før han forlot Norge

Fra varetektscellen i Banjul i Gambia har den overgrepssiktede nordmannn avslått tilbudet om bistand fra norske myndigheter — og vil heller ikke ha norsk advokathjelp.

Likevel har Sigurd Klomsæt helt siden han i romjulen fikk vite om pågripelsen, ønsket å reise til Gambia for å bistå sin klient. Han har rettet en forspørsel til Oslo tingrett om å bli oppnevnt som mannens forsvarer. Han har også søkt Fylkesmannen i Oslo- og Akershus om eventuell oppnevning, om fri rettshjelp og dekning av reiseutgifter. Han har hittil ikke fått svar på disse søknadene. Men vil like fullt reise til Gambia, og dekke utgiftene selv.

Da Aftenposten i helgen skrev at mannen kan bli stilt for retten allerede tirsdag eller onsdag, fremskyndet Klomsæt sine reiseplaner. Søndag sa Klomsæt til Dagbladet at han er klar til å reise og vil være på plass i Gambia tirsdag.

- Kan ikke hjelpe sin klient her

Både informasjonssjef Sulayman Secka på hovedpolitisasjonen i Banjul og presidenten i den gambiske advokatforeningen advarer den norske advokaten om at advokatgjerningen i Gambia kan bli problematisk:

— Han kan bare glemme å hjelpe sin klient her. For å jobbe som advokat i Gambia må han ha arbeids- og oppholdstillatelse. I tillegg må han være lisensiert som advokat her - og medlem av den gambiske advokatforeningen, sier president Sheriff Tambadou i den gambiske advokatforeningen til Aftenposten søndag kveld.

— Den norske advokaten kan eventuelt gi råd til en gambisk advokat som er inne i saken. Men han kan på ingen måte komme hit for jobbe aktivt med saken, fastslår Tambadou.

Klomsæt i tenkeboksen

Da Aftenposten bragte videre disse opplysningene til Advokat Sigurd Klomsæt søndag kveld, revurderte advokaten reiseplanene.

— Basert på de opplysningene Aftenposten refererer fra adovaktforeninges leder i Gambia, skapes det et inntrykk av at det er vanskelig for meg å komme i kontakt med min klient i fengselet i Banjul. Men jeg vil fortsatt vurdere fortløpende om jeg skal reise ned på kort varsel, sier han.

- Vil sørge for at han har det bra

— Primært ønsker jeg å snakke med mannen som nå er fengslet. Jeg vil forsikre meg om at han blir behandlet på en skikkelig måte og får den hjelpen han som norsk borger har krav på. Det er verdt å påpeke at mannen ble pågrepet i Gambia etter en bekymringsmelding fra norsk politi. I tillegg vil jeg i Gambia forsikre meg om at han får oppnevnt en gambisk advokat som kan fagområdet, samt har engasjement og styrke til å bistå ham, sier Klomsæt.

Han understreker at han ikke kommer til å reise til Gambia for å jobbe som forsvarsadvokat i forhold til den alvorlige siktelsen mot nordmannen.

— Jobben min er å bistå ham i saken, siktelsen mot ham i Norge. Og det vil jo på sikt også bli aktuelt å begjære ham utlevert til Norge, sier Klomsæt.

- Bekymringsfullt om fengselet

— Det er fremkommet opplysninger om at min klient er overført til et fengsel der fanger skal ha blitt utsatt for tortur. Det er min jobb å forsvare mannen, sier advokat Sigurd Klomsæt.

Les også

Kan bli stilt for retten i Gambia i ekspressfart

Den norske 45-åringen sitter i varetektsdelen av dette fengselet, Mile 2, like utenfor Gambias hovedstad Banjul. (FOTO: SCANPIX)

Kan få lang fengselsstraff

45-åringen, som tidligere er dømt for seksuelle overgrep i Norge, er i Gambia siktet for seksuelle overgrep, utnyttelse av små barn og produksjon av barnepornografi. Han risikerer 14 års fengsel, om han blir dømt.

Les også

  1. Kan bli stilt for retten i Gambia i ekspressfart

  2. - Siktet nordmann tilstår overgrep

  3. Redd Barna: - Fratar barnet enhver form for rettssikkerhet

  4. I denne sengen ble 45-åringen arrestert

  5. - Dette møtet burde vært holdt for tre måneder siden