Mener Manning bør få dødsstraff

Den amerikanske kongressrepresentanten Mike Rogers mener soldaten Bradley Manning, som er tiltalt for å ha lekket sensitiv informasjon til Wikileaks, må dømmes til døden.

En amerikansk senator mener Bradley Manning, som er tiltalt for å ha lekket informasjon til Wikileaks, er skyldig i landsforræderi.

Les også:

I april offentliggjorde Wikileaks en video som viser et amerikansk helikopter fyre løs på sivile i Iraks hovedstad Bagdad. To av personene i videoen ser ut til å bære våpen, men opptrer ikke aggressivt og skyter ikke på helikopteret.

Likevel angriper helikopteret og minst ti mennesker blir drept, blant dem to ansatte i nyhetsbyrået Reuters.

Se også:

Les også

- Video viser amerikansk luftangrep

— Landsforræderi

Bradley E.Manning ble i juli tiltalt for både å ha lastet ned hemmeligstemplet informasjon på sin egen datamaskin samt for å ha overlevert denne informasjonen (blant annet videoen) til andre.

Den republikanske kongressrepresentanten Mike Rogers mener imidlertid siktelsen bør utvides til å inkludere landsforræderi, en forbrytelse som kan straffes med døden.

- Jeg mener uten tvil at dødsstraff bør vurderes her, sier han ifølge Livingstondaily.com.

Rogers mener Mannings handlinger satte livene til titusenvis av amerikansk militærpersonell og allierte i fare.

- Dersom det ikke er landsforræderi, så vet jeg ikke hva som er, sier han.

Beskyldt for flere lekkasjer

Den 22 år gamle amerikanske soldaten og etteretningsanalytikeren er også nevnt som Wikileaks kilde etter at nettstedet i slutten av juli

Les også

Wikileaks lekket 90.000 hemmelige militærdokumenter

Publiseringen har skapt kraftige reaksjoner i mange land, også i Norge.

I forrige uke benektet imidlertid Wikileaks at Bradley Manning står bak lekkasjen, som fortsatt blir etterforsket av amerikanske myndigheter.