Verden

Furuholmen: - Denne runden er mer skremmende

KISANGANI (Aftenposten.no) Advokat for Moland og French, Morten Furuholmen, mener dommerne ikke hører etter når nordmennene svarer. - De har en skjult agenda, sier han.

 • Stine Barstad
 • Kongo
 • Thomas Thomas Hubert

I KONGO

Thomas HubertMilitærdomstolen i Kisangani fortsatte utspørringen om anklagene knyttet til spionasje, konspirasjon og ulovlig besittelse av våpen under andre dag av rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French onsdag ettermiddag.

To dager inn i rettssaken har aktoratet fortsatt ikke begynt å spørre de to nordmennene eller vitner om drapet på sjåføren, som de er dømt for to ganger tidligere.

De norske og kongolesiske forsvarerne er delt i synet på rettens inngående utspørring av de tiltalte.

— Jeg tror dette går i nøyaktig samme retning som tidligere, men det er mer skjult, og rammen er mer profesjonell, sier Furuholmen.

- Hører ikke etter

Han mener dommerne virker bestemt på å legge premissene for en domfellelse, og at de ikke alltid følger så nøye med på de saksøktes svar.

- Denne runden er på en måte mer skremmende. Forrige gang var det helt tydelig at det ikke var en nøytral rettssak. Nå ser det mer slik ut, men de har en skjult agenda. Det var mitt inntrykk i går, og det er styrket i dag, sier Furuholmen.

Molands kongolesiske forsvarer, André Kibambe, er ikke like bekymret.

 • Det er slik i alle rettsaker. Dommerne stiller spørsmål for å etablere sannheten, og repeterer dem for å sjekke at svarene er de samme. Jeg ser ikke dette som negativt, sier han.

Spurt om reiser

Under dagens runde i retten spurte de to nordmennene om deres reiser og aktiviteter i månedene før de reiste inn i Kongo i slutten av april 2009.

Major Rufin Kilimpimpi gikk gjennom passene som er beslaglagt, og påpekte at Moland og French hadde reist til mange land, inkludert Etiopia, Djibouti, Kenya og Uganda, ofte rundt de samme datoene, i begynnelsen av 2009.

Da de ble spurt om hva de holdt på med i den perioden, fortalte de at de jobbet som sikkerhetsvakter ombord i skip i Aden-bukta.

 • Du er om bord i en båt og drar dit selskapet ber deg dra, forklarte Moland.

Han nektet først å oppgi navnet på selskapet de jobbet for, men sa til slutt at arbeidsgiveren var et selskap som heter Global Executive Outreach (GEO).

- Trente Nkundas soldater

Militæranklageren, Pierre Agabu, siterte norske medier - for det meste TV2 - som bevis på at de tiltalte er involvert i ulovlig virksomhet.

— Moland og French drev militærtrening i Uganda. De tilbød Laurent Nkunda å trene soldatene hans så de kunne fortsette massakren av befolkningen i Øst-Kongo og dra nytte av mineral-ressursene, sa han.

Laurent Nkunda, den kongolesiske opprørslederen som for tiden sitter i husarrest i Rwanda, ble anklaget for krigsforbrytelser i Kongo og lanserte en dødelig offensiv i Øst-Kongo i 2008.

Gruppen hans, CNDP, inngikk en fredsavtale med myndighetene i mars 2009, men blir fortsatt ansett som en trussel mot stabiliteten i regionen.

Molands forsvarer, André Kibambe, avviste påstandene som oppspinn, ettersom de er hentet fra et usignert dokument utstedt av Kongos sikkerhetstjeneste.

— Dette er et grovt brudd av påtalemyndighetene mot anklagedes forsvar, sa Kibambe.

- Hemmelig oppdrag

Retten gikk også gjennom tekstmeldinger hentet fra Molands telefon, noen av dem mottatt etter at han ble arrestert.

Moland opplyste at de kom fra flere forskjellige venner, og fra hans mor.

Én melding gratulerte ham med «vellykket oppdrag», noe aktoratet tolket som et hemmelig oppdrag.

Moland forklarte at meldingen kom fra en venn som jobber for Røde Kors i Uganda, og at den refererte til at Moland hadde fått en person sparket fordi han brukte narkotika.

Aktoratet viste også til et referat fra et tidlig avhør, der Moland etter sigende skal ha innrømmet å være i besittelse av et «krigsvåpen».

Moland hevdet på sin side at tolkningen av avhøret ikke er gyldig.

Forsvareren hans viste til flere feil i oversettelsen - blant annet skal Moland ha fortalt at han hadde med seg kaliber 12-type ammunisjon til våpenet, mens det i oversettelsen står at han hadde med seg 12 patroner.

 1. Les også

  Kongo-rettssak rammer bistandsprosjekter

 2. Les også

  Moland og French grillet om militære ID-kort

 3. Les også

  - Vi er ikke ute etter hevn

Relevante artikler

 1. NORGE

  Dette er historien om Joshua French

 2. NORGE

  Joshua French til NRK: – Det verste var å finne Tjostolv død

 3. NORGE

  Moren ga aldri opp – ville ha med sønnen hjem, død eller levende

 4. NORGE

  Kari Hilde French: Stolte for mye på UD

 5. A-MAGASINET

  Alt som kunne gå galt, hadde allerede gått galt i Kongo. Så begynte også filmversjonen å falle fra hverandre.

 6. POLITIKK

  Stortingsrepresentant: French bør betale for norske myndigheters innsats