Verden

Nå foreligger «fasiten» om presidentvalget. Den inneholder flere overraskelser.

NEW YORK (Aftenposten): Donald Trumps sterke fremgang i USAs største minoritetsgruppe var enda sterkere enn først antatt. Joe Biden ble reddet fra et noe uventet hold.

USAs tidligere president Donald Trump var ventet å tape oppslutning blant kvinner ved valget i 2020. I stedet økte den, ifølge tallene til Pew Research Center.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    USA-korrespondent

NYHETSANALYSE: Donald Trumps valgseier i 2016 kom med en tydelig historie: Den hvite arbeiderklassen hadde gjort opprør og løftet en protestkandidat inn i Det hvite hus. Journalister reiste USA rundt på jakt etter velgerne som hadde fått nok av etablerte politikere.

Vi har ikke sett noe lignende etter valget i november. Det skyldes delvis at Trumps grunnløse påstander om valgfusk og stormingen av Kongressen har tatt mye oppmerksomhet. Men det skyldes også at historien om hvordan ulike velgergrupper stemte, var langt mer uoversiktlig denne gangen.

De første analysene kom allerede på valgnatten, men konklusjonene var delvis sprikende. Og fordi meningsmålerne hadde bommet grovt i en rekke delstater, og mange flere enn vanlig hadde stemt pr. post, ble data valgdagsmålingene tatt med en ekstra stor klype salt denne gangen.

Amerikanske valg er hemmelige. Ingen vil noen gang få vite akkurat hvor mange høyt utdannede kvinner som stemte på Trump eller hvor mange militærveteraner som stemte på Biden, men siden november har det kommet analyser som er mer pålitelige.

Nylig publiserte Pew Research Center en undersøkelse som regnes som en gullstandard. Den er basert på et stort panel med 9700 velgere som analyseselskapet har kontrollsjekket at faktisk avla stemme

Som valgekspert Nate Cohn i New York Times poengterer har også Pew-rapporten feilkilder, men den er kanskje det nærmeste man kommer en slags fasit eller endelig dom over presidentvalget.

Her er noen av de viktigste konklusjonene:

Les hele saken med abonnement