- HIV kan utryddes innen ti år

Med skikkelige tester og behandling kan viruset som forårsaker AIDS forsvinne fullstendig, hevder en ny rapport.

Et barn på Casa Rosada-barnehjemmet i Santo Domingo mottar AIDS-medisiner. Ungdom mellom 15 og 24 år står for nesten halvparten av alle HIV-smittede i verden.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har beregnet at kampen mot HIV / AIDS er mulig å vinne – iallfall i teorien. I en ny rapport som ble publisert denne uken i den medisinske journalen The Lancet, hevder forskere at HIV-viruset kan utryddes i løpet av et tiår. — Det er et bemerkelsesverdig resultat, sier Charlie Gilks, en AIDS-spesialist ved WHO og en av forfatterne av rapporten, til nyhetsbyrået AP. - I løpet av relativt kort tid kan vi snu hele epidemien på hodet, fortsetter han.

Halvveres

Rapporten baserer seg på forsøk som er blitt gjort i Sør-Afrika og Malawi, der folk er blitt testet hvert år og øyeblikkelig gitt medisiner dersom de viste seg å være HIV-positive. Andre tiltak, som omskjæring av gutter samt undervisning i sikker sex, ble også gjennomført. Resultatet: Antallet nye HIV-tilfeller falt med 95 prosent i løpet av ti år. Dersom de samme tiltakene gjennomføres over hele verden, anslår forskerne at antallet årlige dødsfall fra AIDS kan halveres innen 2050, fra dagens 8,7 millioner til 3,9 millioner.

Kostbart

Men slike tiltak vil koste. Ifølge WHO-forskerne kan prosjektet få en prislapp på opptil 3,9 milliarder dollar (27 milliarder kroner) i året. Dette anses som en av mange elementer ved rapporten som vil gjøre den vanskelig å gjennomføre i praksis. - Dette er langt utenfor grensene i forhold til infrastrukturen i mange land, sier Myron Cohen, en AIDS-forsker ved University of North Carolina, til AP. WHO anslår at rundt 33 millioner mennesker rundt om i verden er smittet av HIV-viruset. Rundt tre millioner av disse mottar for tiden AIDS-medisiner. Å gi medisiner til samtlige smittede vil derfor bli en voldsom påkjenning for helsevesnene i mange land. - Dette er ikke som å gi noen en Paracet, sier Jennifer Kates, som leder HIV-avdelingen ved Kaiser Family Foundation i Washington, DC. - Dette er en idé som bør vurderes, men det er langt igjen, fortsetter hun. Det er også andre problemer knyttet til WHO-planen. For det første kan folk utvikle motstandsdyktighet mot medisinene. I tillegg er det ingen som vet hva de langsiktige effektene av disse medisinene kan være – de har ikke vært lenge nok på markedet til at alle bieffekter er kartlagt.