Gatekamper mellom gjenger og sikkerhetsstyrker i Venezuela

Venezuelanske myndigheter ber folk i hovedstaden Caracas om å holde seg hjemme etter gatekamper mellom kriminelle gjenger og sikkerhetsstyrker.

  • NTB

Den siste måneden har tungt væpnede kriminelle grupper forsøkt å ta over flere nye områder i Caracas, men volden har eskalert siden onsdag, skriver Reuters.

De nye trefningene har ifølge lokale medier kostet et titalls personer livet, blant dem forbipasserende, gjengmedlemmer og politifolk.

Uniformert politi var i morgentimene utplassert i de tomme gatene i middelklassedistriktet El Paraíso, nær det voldsherjede området Cota 905.

– Dette har sklidd helt ut, sier en politimann i distriktet til AFP. En annen nyhetsbyrået har snakket med, viser til at gjengene har moderne våpen.

Innenriksminister Carmen Meléndez skrev på Twitter torsdag kveld at de har satt i gang en gang i operasjon for å gjenopprette ro og orden. Flere veier er stengt og befolkningen må holde seg unna, var beskjeden fra Meléndez.

Satt i gang operasjon

Regjeringen har foreløpig ikke opplyst om tap av menneskeliv i forbindelse med volden. Siden januar har flere gjenger forsøkt å utvide kontrollen sin i voldsherjede Caracas.

– De skyter mot leilighetene, sier María, som ikke vil oppgi sitt fulle navn av frykt for represalier fra gjengene.

Situasjonen har blitt så ille at hun og familien vurderer å rømme til noen bekjente som bor utenfor Caracas. Det er for øyeblikket ikke mulig å forlate huset der hun bor, men hun venter på muligheten når ting roer seg.

Hun forteller at hun ofte ser unge med våpen der hun bor i Cota 905, et fattig område der kriminelle gjenger står sterkt.

Voldelig

Oljerike Venezuela, som en gang var blant regionens rikeste, er herjet av hyperinflasjon og økonomisk nedgang. Landet er også blant verdens voldeligste.

Ifølge Observatorio Venezolano de Violencia ble 12.000 personer drept i Venezuela i 2020. Det tilsvarer 45.6 per 100.000 innbyggere, noe som er sju ganger så mye som det globale gjennomsnittet.

I juni ble minst tre personer drept i skyteepisoder knyttet til gatekamper i Caracas. Trenden med eskalerende vold har vært merkbar siden desember, og som et svar har justisdepartementet satt i gang en offensiv som omfatter 1.400 medlemmer av sikkerhetsstyrkene. 38 personer har blitt pågrepet i operasjonen.

– Jeg er redd hver morgen, for man vet ikke om man kommer fram i live, sier 44 år gamle Deny Rodríguez, som nettopp har kommet hjem fra jobben.

Han sier han gikk forbi en person som hadde blitt drept i løpet av de siste 24 timene.

Tilbyr belønning

Venezuelanske myndigheter har tilbudt nesten 5 millioner kroner i dusør for opplysninger om gjenglederne som de mener har skyld i situasjonen.

De største utbetalingene blir lovet for tre gjengledere kjent som Koki, El Galvis og El Vampi. Andre gjengledere har fått prislapper på mellom 150.000 og 450.000 kroner.

Koki, som egentlig heter Carlos Luis Revete, leder gjengen Cota 905, som er av flere som har vært involvert i kamphandlingene den siste tiden.

Summene som blir tilbudt, er astronomiske i et land der vanlige folk sliter med å få endene til å møtes.