Mexico skal være vertskap for norskstøttede Venezuela-samtaler

Mexico skal på forespørsel fra Norge være vertskap for samtaler mellom regjeringen og opposisjonen i Venezuela, ifølge Mexicos president.

Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador.
  • NTB-AFP

– På forslag fra Norge skal Mexico være vertskap for samtalene, sier president Andrés Manuel López Obrador på en pressekonferanse.

Han sier at de godtok forespørselen fordi de vil ha dialog og enighet som begge sider støtter. Det er ikke kjent hva Norges konkrete rolle skal være i forhandlingene.

– Dette er samtaler mellom regjeringen i Venezuela og opposisjonen. Forhåpentligvis blir en enighet oppnådd, sier López Obrador.

Venezuelas president Nicolás Maduro sa også i juni at samtaler mellom regjeringen og opposisjonen etter planen skulle foregå i Mexico i august, med mulig deltakelse fra USA.

Oppstart snart

På pressekonferansen fikk López Obrador spørsmål om når samtalene starter opp, men han sa at han ikke vil gå inn i detaljer. Ifølge Reuters skal samtalene starte opp 13. august.

Den venezuelanske avisen El Nacional skriver med henvisning til kilder tett på planleggingen at samtalene vil stare opp i løpet av de nærmeste dagene.

Héctor Rodríguez, som er guvernør i delstaten Miranda, bekreftet ifølge El Nacional tidligere i uken at Mexico skulle være vertskap. Han sa at Mexico ble valgt fordi de ikke blander seg inn i Venezuelas indre anliggender.

– De har hatt en tilnærming som er samarbeidsvillig og respektfull, og alle parter føler seg tilpass med politikken, sa han.

Sendt flere delegasjoner

Norge har sendt flere delegasjoner til Venezuela i år, blant annet i februar og tidligere i sommer, for å kartlegge situasjonen.

Utenriksdepartementet har tidligere ikke svart på NTBs henvendelser om når eventuelle forhandlinger starter opp eller hva Norges rolle skal være.

Samtalene på Barbados i 2019 falt sammen etter at regjeringen trakk seg da USAs president Donald Trump skjerpet sanksjonene mot Venezuela.