«Hårreisende hvis dette OL skal være et forbilde»

OL blir brukt som påskudd for å fjerne «uønskede elementer», mener Amnesty.

  • Eivind Sørlie

Da Kina ble tildelt OL i 2001, ga de samtidig løfter om forbedring av en rekke forhold i landet. Men menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty er langt fra fornøyd med hvordan landet har forholdt seg til løftene i ettertid. — Kinesiske myndigheter har glemt løftene de ga, da de ble tildelt OL for syv år siden, sier Gerald Kador Folkvord, Kina-ansvarlig i Amnesty International Norge, til Aftenposten.no. I en rapport som ble offentliggjort mandag kveld norsk tid - 10 dager før OL starter i Beijing - avdekker Amnesty hvordan Kina fortsatt forfølger og straffer de som forfekter menneskerettigheter i landet.

«Kina har brukt OL som påskudd for å fortsette undertrykkingen av befolkningen»
Gerald Kador Folkvord, Kina-ansvarlig i Amnesty International Norge Amnesty mener bruddene på menneskerettighetene representerer en klar forverring av situasjonen. - Der det ble lovt at OL skulle føre til en forbedring av situasjonen, har det motsatte skjedd. Situasjonen er forverret, sier Folkvord.
Kinesiske paramilitære politistyrker marsjerer under en seremoni hvor de vil avlegge sin ed om å beskytte hovedstaden under OL-arrangementet.

Bruker OL som påskudd

— Kina har brukt OL som påskudd for å fortsette undertrykkingen av befolkningen. Alt fra uteliggere og selgere, til alle de som hadde kommet for å klage til de sentrale myndighetene i Beijing, er fjernet i en «storrengjøring» av byen. Stadig flere blir sendt til såkalte «omskoleringsleire», som er steder hvor myndighetene tvinger påståtte uroelementer til arbeid og ideologisk opplæring, sier Folkvord til Aftenposten.no. I rapporten «China: The Olympics countdown – broken promises» uttrykker Amnesty også bekymring overfor de mange som under utbyggingen i Beijing ble tvunget til å flytte fra hjemmene sine - hjem som måtte jevnes med jorden for å få på plass OL-arrangementet. - Det er hårreisende hvis den internasjonale olympiske komitéen (IOC) mener dette skal være et forbilde for hvordan OL skal være, sier Folkvord.

- IOCs politikk har ikke fungert

IOCs linje blir ofte beskrevet som «stille diplomati», og betyr i korte trekk at reformer bør skje etter gradvis press fra verdenssamfunnet. - Det kan se ut som at IOCs politikk har vært feilslått, for den har ikke gitt noen positive resultater. Med dette OL-arrangementet i Kina blir de olympiske verdiene undergravd. Det må IOC ta ansvar for, mener Folkvord. I Amnestys rapport vedgår organisasjonen at kinesiske myndigheter åpner for demonstrasjoner på bestemte steder i Beijing, men mener samtidig at de som demonstrerer i praksis risikerer fengsling uten lov og dom.

Regner med at Giske tar opp temaet

Debatten om hvorvidt Norge burde boikotte deler av de olympiske lekene gikk friskt i en periode i sommer, men endte til slutt med at Regjeringen valgte å sende både kultur- og idrettsminister Trond Giske (Ap) og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) til sommer-OL i Beijing. Giske har tidligere forsikret at han vil sette fingeren på Kinas ømme punkt. - Det er mye å sette fingeren på. Jeg vil bruke mitt opphold til å ta opp noen av disse spørsmålene. Jeg planlegger møter med folk fra forlagsbransjen, og andre personer og institusjoner som arbeider med presse og ytringsfrihet, har Giske tidligere uttalt til NTB. Gerald Kador Folkvord regner med at statsråden følger opp løftene. - Jeg håper Giske vil ta opp alle de som har mistet husene sine, og som har blitt sendt til «omskoleringsleire» når de har protestert, sier han.

Medlemmer av Amnesty International har kledd seg opp som bødler og ofre under en demonstrasjon mot de mange menneskerettighetsbruddene i Kina. Bildet er tatt 31. mai i år.
Amnesty Internationals representant Mark Allison under en pressekonferanse i Hong Kong om situasjonen i Kina, fotografert mandag 28. juli.