Verden

EU-toppen mener Norge kan bli hele Europas batteri

BRUSSEL (Aftenposten): EUs mektige visepresident ser store muligheter i norsk vannkraft.

OPT_edsess-eU8XcYik8r.jpg Foto: Bendiksby, Terje

  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

— Dere er ikke bare velsignet med olje og gass, men også med vannkraft. Derfor kan Norge bli et gigantisk batteri for EU. Dette vil bety mye for å lykkes med vår satsing på fornybar energi og for å nå våre klimamål, sier Maros Sefcovic, EU-kommisjonens visepresident med ansvar for energiunionen.

Aftenposten møter ham på kontoret i den karakteristiske kommisjonsbygningen i Brussel dagen før han reiser på norgesbesøk. Utenfor vinduene fosser vannet ned.

— Energi fra sol og vind er veldig uforutsigbart. Vind vet du aldri når du har og solen steker sterkest ved lunsjtider, da behovet for energi ikke er så stort. Derfor er vi på jakt etter en god måte å lagre energien på til tidspunktet da behovet er størst, sier Sefcovic.

  • Ny rapport: Dette er skrekkscenarioet som kan ødelegge Europa

- Businessmulighet for Norge

Han mener Norden og spesielt Norge har vist at vannkraft kan gi fleksibilitet og fungere som et batteri.

— Energien som produseres fra sol og vind, kan brukes til å dytte vannet opp i magasinene. Og så slipper du det ned gjennom turbinene når du faktisk trenger det, for eksempel om morgenen, når alle står opp, setter på kaffe og tar en dusj, sier han.

Han peker på at strømkabler fra Norge til kontinentet må være en sentral del av en slik løsning. Det går allerede kabler fra Norge til Nederland, Danmark, Sverige og Finland.

Kabler til Storbritannia og Tyskland er på vei.

— Mitt inntrykk er at Norge er klar for å spille en enda mer strategisk rolle i Europas energimiks. Dette kan både være en businessmulighet for Norge og samtidig bidra til å gjøre fornybar energi så kostnadseffektivt som mulig, sier Sefcovic.

- Er Norge på innsiden eller utsiden av energiunionen?

— Energiunionen stopper ikke ved EUs grenser, pleier jeg å si, så jeg vil mene at dere er på innsiden, men dette er det opp til hvert land å avgjøre. Jeg ser på Norge som en naturlig partner.

- Gass får nøkkelrolle

I Norge skal Sefcovic blant annet besøke Sleipner-feltet, et vannkraftverk i Kvilldal og delta på Oslo Energy Forum.

EUs fremtidige gassbehov blir også et viktig tema, understreker visepresidenten. Norske myndigheter har etterlyst klare signaler fra EU om at gass blir en sentral del av den fremtidige energimiksen. Dette er blant annet avgjørende for om det er lønnsomt å bygge en gassrørledning fra Barentshavet til europeiske markeder.

— Gass kommer til å spille en nøkkelrolle i overgangen til en økonomi med lave CO2-utslipp. Vi ser på det som et brennstoff som i større og større grad bør substituere olje og kull, sier Sefcovic.

Situasjonen i oljebransjen:

Les også

Han mistet jobben to ganger på et drøyt år.

Tirsdag neste uke legger han frem en energipolitisk pakke med gass som hovedtema.

— Der kommer det frem at vi ser på gass som det viktigste fossile brennstoffet. Vi ser også at gass vil få en økt betydning i nye sfærer, som offentlig transport og i maritim sektor, sier han.

- Betyr signalene dere nå sender at Norge bør bygge en rørledning fra Barentshavet?

— Dette blir helt sikkert et tema på alle møtene. Vi ser på Norge som en troverdig og trygg partner. Vi legger frem de beste analysene vi har for forbruket av gass fremover, men så blir det opp til dere å analysere hvor mye prosjektet vil koste, og hvordan dere ser den fremtidige prisutviklingen.

Vil svekke russisk grep

EUs energiunion har som mål å øke konkurransen, jevne ut prisene og kutte kraftig i klimagassutslippene.

Den skal også svekke Russlands kontroll over energisituasjonen i mange EU-land. Sefcovic viser til at landene øst i unionen har betalt betydelig mer for gassen sin enn landene i vest. I 2014 var prisforskjellen på 23 prosent.

— Gitt at pakken blir vedtatt slik vi foreslår, er jeg sikker på at gasskriser, slik vi så sist i 2009, er mye mindre sannsynlig og at vi vil være mye bedre forberedt om det skulle skje. Alle landene skal ha flere alternative tilbydere av gass, sier han.

Gapet mellom eliten og folket vokser: Nå fosser radikale stemmer frem overalt

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Følg Europa-korrespondenten på Facebook