Tyrkia rystes av nye eksplosjoner i ferieby

Kurdiske separatister tar på seg ansvaret for eksplosjonene i Marmaris og Istanbul. Mandag ble minst 45 skadet i fem ulike angrep.

Eksplosjonen i Antalya er den femte i Tyrkia på ett døgn.

Eksplosjonen skjedde utenfor flere restauranter i et forretningsbygg i feriebyen mandag ettermiddag rett før klokken 17 lokal tid. Ifølge lokale politimyndighet var det en bombe gjemt i en bag utenfor forretningsbygget som detonerte.

En arrestert

— En motorsykkel som stod parkert like ved forårsaket stor skade da deler av sykkelen ble slynget ut, sier talskvinne for myndighetene, Guzide Ormeci. Tre personer er bekreftet døde og minst 18 er såret i angrepet. En av de drepte var en gateselger. Det er nå satt i gang full etterforskning av eksplosjonen. En person ble mandag kveld arrestert i havnebyen Izmir. Mannen skal tilhøre en gruppe kurdiske separatister som har påtatt seg ansvaret for eksplosjonene i Istanbul og Marmaris. Flere personer er anholdt fordi de hjalp den mistenkte med å forflytte seg, skriver Sky News.

Kraftig eksplosjon

Eksplosjonen i Antalya er den femte som rammer Tyrkia på ett døgn. Bare timer før angrepet på Antalya rammet tre eksplosjoner den populære feriebyen Marmaris. Minst 21 personer ble skadet. 10 briter ble skadet i en av eksplosjone, som skjedde på en minibuss som fraktet turister til sentrum. Ingen av de skadede har pådratt seg livstruende skader, melder Sky News. Ekteparet Rob og Susan Laughton spiste middag på en restaurant i Marmaris da de hørte en voldsom eksplosjon. - Vi løp ut av restauranten og så en minibuss med kropper som lå på bakken ved siden av. Vi tenkte "her vil vi ikke være", og løp, sier Rob Laughton til Sky News. Også i storbyen Istanbul gikk en sprengladning av mandag. Seks tyrkere ble skadet i dette angrepet. Til sammen har minst 45 personer blitt skadet i mandagens angrep.

Advarer

En kurdisk separatistgruppe, som knyttes til det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), har tatt på seg ansvaret for bombeangrepene på Marmaris og Istanbul. Gruppen advarer i en uttalelse på sin hjemmeside at Tyrkia ikke er et trygt land og at turister ikke burde reise til Tyrkia. Tidligere har flere grupper med kurdiske separatister, islamske militante og venstre-ekstremister utført angrep i Tyrkia. I juni omkom fire personer og 25 ble skadet da en bombe ble detonert i Antalya.

Fortsetter som før

Norske reiseoperatører opplyste tidligere mandag at charterturene til området arrangeres etter planen. Mer enn 400 nordmenn befinner seg for tiden i Marmaris. Hvor mange som befinner seg i Antalya er foreløpig ikke kjent. - Vi forholder oss til UDs reiseråd, og avventer situasjonen, sier informasjonssjef i Startour, Lena S Petersson til Aftenposten.no. Ifølge Petersson har Startour kun to nordmenn som befinner seg i Antalya-området, og reiseoperatøren jobber nå med å komme i kontakt med dem. - Vi har ingen grunn til å tro at noen av våre kunder er rammet, sier hun. Aftenposten.no har ikke lykkes å komme i kontakt med MyTravel, som benyttes av flere hundre nordmenn som befinner seg i Tyrkia.

En skadet kvinne sitter ved siden av en skadet mann som får hjelp av beboere etter eksplosjonen i Antalya mandag.
Politiet holder tilbake tilskuere nær stedet som ble rammet av en eksplosjon Antalya.