Massivt amerikansk luftangrep

Amerikanske styrker varslet torsdag at de har iverksatt det største luftangrepet i Irak siden invasjonen i 2003.

Angrepet er rettet mot områder ved byen Samarra. USA har satt inn over 50 fly og 200 taktiske kjøretøyer i offensiven. I alt deltar 1500 amerikanske og irakiske soldater, melder Sky News.

Offensiven er kalt Operation Swarmer (sverm), og startet torsdag etteridddag (norsk tid) og skal ventelig vare i flere dager. Målet skal være opprørere, som oppholder seg i området.

Ifølge amerikanske militærtalsmenn har amerikanerne allerede funnet våpenlagre. Lagrene skal inneholde større mengder våpen og utstyr. Både artilleriammunisjon, sprengstoff, falske uniformer og utstyr til å gjennomføre terrorangrep — såkalt IED-utsyr (Improvised Explosive Devices) er funnet.

Mange irakere deltar

Det skal være et større antall irakiske mannskaper med i offensiven. De irakiske soldatene er bedre til å skille mellom irakere og f.eks . saudiarabere, iranere og afhanere som deltar i opprøret. Dessuten er det en stor fordel å kunne snakke med lokalbefolkningen på deres eget språk, fastslår, de amerikanske militærmyndighetene.

Samarra ligger 60 kilometer nord for hovedstaden Bagdad, og er byen hvor væpnede og maskerte menn i slutten av februar trengte inn i et mausoleum og sprengte det i luften. Mausoleet er bygget over gravene til to av shia-muslimenes hellige menn, og ødeleggelsen førte umiddelbart til

Samarra ligger i Salahuddin-provinsen hvor opprørere har vært svært aktive helt siden den amerikanske invasjonen våren 2003. Det er også i denne provinsen at i desember samme år - nær provinshovedstaden Tikrit.

Artillerister fra US Marines avfyrer en M198 haubits.