Verden

USAs utenriksminister: Vi vil svare resolutt dersom russiske styrker krysser grensen til Ukraina

USAs utenriksminister Antony Blinken ber Russland trekke sine styrker tilbake fra grensen mot Ukraina og truer med tøffe mottrekk.

Russland har den siste tiden gjennomført øvelser i området i nærheten av Ukraina. Her avfyres Grad-missiler i Rostov-regionen 14. november
  • NTB
  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Russland har de siste ukene sendt over 100.000 soldater til grenseområdene til Ukraina. Det har skapt stor bekymring både i Ukraina og i en rekke vestlige land.

– Vi er dypt bekymret over beviser om at Russland har lagt planer for betydelige aggressive handlinger mot Ukraina, både planer som inkluderer forsøk på å destabilisere Ukraina fra innsiden og militære operasjoner i stor skala, sa Blinken under en pressekonferanse etter Natos utenriksministermøte i Riga onsdag.

Han kom med en klar advarsel til Russland.

– Vi har gjort det klart overfor Kreml at vi akter å svare resolutt, blant annet med en rekke økonomiske tiltak som vil få store følger, tiltak vi har avstått fra å benytte tidligere.

Blinken ba også Ukraina om å vise tilbakeholdenhet for ikke å gi Russland et påskudd for å gå til ytterligere handling.

USAs utenriksminister Antony Blinken ber Russland trappe ned konfliktnivået langs grensen mot Ukraina og sier at USA og Nato vil svare resolutt dersom Kreml tyr til militære maktmidler.

– Diplomati er den eneste farbare veien for å løse denne krisen.

Må vise ansvar

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) deltok også på møtet i Riga og ber i likhet med Blinken Russland om å vise ansvar.

– Russland må vise ansvar og senke spenningsnivået ved å redusere sitt militære nærvær. En eventuell fornyet russisk militær innblanding i Ukraina vil ha høye politiske og økonomiske konsekvenser, sa hun etter møtet.

Russland annekterte Krim-halvøya i Ukraina i 2014, og har støttet opprørere som siden samme år har hatt delvis kontroll over Donetsk og Luhansk fylk i Øst-Ukraina. Konflikten har krevd over 10.000 liv siden den begynte i april 2014.

Ukraina er ikke medlem av Nato, men er såkalt Nato-partner. Landets utenriksminister Dmytro Kuleba deltok under møtet i Riga og ba der Nato om mer støtte.

Anklager

– Det er positivt at Ukrainas utenriksminister ga Nato-møtet en gjennomgang av situasjonen, og at de ikke vil trappe opp militære beredskapstiltak. Det er viktig at det ikke eskalerer, sier Huitfeldt.

Ukrainske ledere har tidligere anklaget Kreml for å planlegge både kupp og invasjon, og ifølge Kuleba har Russland nå stasjonert 115.000 soldater nær grensen. Det er ikke bekreftet fra annet hold.

Kuleba ber Nato sørge for at Russlands president Vladimir Putin ikke «velger det verst tenkelige scenarioet, som er en militæroperasjon».

Les også

Aftenposten mener: Mye står på spill ved Ukrainas grense

Russland avviser

Russland har gjentatte ganger avvist påstandene om at landet planlegger å intervenere i nabolandet og anklager Ukraina for «stadige provokasjoner i den hensikt å forverre situasjonen langs grensen».

Russlands militære etterretningstjeneste advarte i forrige uke også Nato mot å feste lit til påstandene fra ukrainske ledere og kritiserte USA for det samme.

– Amerikanerne maler et skrekkbilde av horder med russiske stridsvogner som vil begynne å ødelegge ukrainske byer. De hevder at de har «pålitelig informasjon» om slike russiske intensjoner, het det i en uttalelse fra Russlands militære etterretningstjeneste SVR, som helt avviste at det foreligger slike planer eller intensjoner.

Les også

  1. Hevder at Russland planlegger et kupp

  2. 100.000 soldater står klare ved grensen. Putin kan ha gjort noe som ikke har skjedd siden 1991.

Les mer om

  1. Ukraina
  2. Nato
  3. Russland
  4. Sikkerhetspolitikk