Verden

Demonstranter setter fyr på kinesiske butikker. Australia sender soldater til Salomonøyene.

Bygninger står i brann i Salomonøyenes hovedstad Honiara torsdag, og folk krever at statsminister Manasseh Sogavare går av. Australia sender nå inn soldater.

Flere bygninger er satt fyr på de siste dagene under kraftige opptøyer på Salomonøyene. Dette bildet er fra torsdag i hovedstaden Honiara der ca. 1000 mennesker protesterte mot landets myndigheter.
  • NTB-AFP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det er andre dag på rad med uro og demonstrasjoner i Honiara, og folk har særlig rettet sitt sinne mot det kinesiske distriktet i byen.

Australia varsler torsdag morgen at de sender inn soldater, politi og utstyr til Salomonøyene for å roe ned situasjonen, melder avisen New Daily.

Australias statsminister Scott Morrison sier det er Salomonøyenes statsminister som har bedt om sikkerhetsstøtte fra dem, tvitrer en journalist i avisen.

Ifølge øyenvitner og lokale medier har folk strømmet ut i gatene, i strid med en nedstengning i landet. På bilder fra Honiara kan man se at flere bygg står i brann og store, svarte røyksøyler stiger opp i luften.

Stormet nasjonalforsamlingen

Det skjer etter utbredt uro i byen onsdag, da demonstranter forsøkte å storme nasjonalforsamlingen og avsette statsminister Manasseh Sogavare.

Forretninger drevet av det kinesiske lokalsamfunnet i Honiara ble plyndret og satt på fyr, noe som førte til at den kinesiske ambassaden uttrykte «alvorlig bekymring». Sogavare sier at regjeringen fortsatt har kontroll.

– Jeg står her for å fortelle dere at landet vårt er trygt – regjeringen deres sitter og fortsetter å lede landet vårt, sa Sogavare, og la til at de ansvarlige vil bli stilt for retten.

Kina og Taiwan

De fleste demonstrantene i Honiara skal være fra naboøya Malaita, der folk lenge har følt seg oversett av landets regjering. Den lokale regjeringen på øya var også sterkt imot landets avgjørelse i 2019 om å skrote diplomatiske forbindelser til Taiwan, og heller se til Kina.

Kritikerne mener Sogavare, som sto bak avgjørelsen, står Beijing for nært. Opposisjonsleder Matthew Wale ber ham gå av, og gir kontroversielle avgjørelser tatt i hans regjeringstid skylden for volden.

– Dessverre flyter frustrasjon og undertrykt sinne fra folket mot statsministeren over i gatene, der opportunister utnytter den allerede alvorlige situasjonen som arter seg, sier han.

Les mer om

  1. Honiara
  2. Australia