Verden

E-sjefen: IS kan bare beseires med store bakkestyrker

IS kan ikke beseires med flyangrep alene, mener etterretningssjef Kjell Grandhagen, som er enig med tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

afp000839549-KfKezXtu7R.jpg
  • Ntb

— Det er ganske åpenbart at å bekjempe IS fra luften ikke kan gi de resultatene man håper på, sier Grandhagen til NRK.

Bakkestyrker må til dersom man skal gjøre seg håp om å beseire den militante islamistgruppen som nå kontrollerer store deler av Irak og Syria, mener han.

Utrolig vanskelig

— Det er vanskelig å se for seg at du kan tvinge IS ut av de områdene de kontrollerer uten bakkestyrker. De er infiltrert med sivilbefolkningen hele veien. Det gjør det utrolig vanskelig å gjennomføre presise operasjoner som svekker kapasiteten deres over tid, sier Grandhagen.

Han deler syn med tidligere forsvarssjef Sverre Diesen og den tidligere lederen for FNs observatørstyrke i Syria, generalløytnant Robert Mood.

Bruk et par minutter på å forstå akkurat hva IS er

Løser ikke noe

— En seier over IS og stabilisering av konfliktområdene i Irak og Syria krever like stor innsats som i Afghanistan, sa Diesen til Klassekampen nylig.

— Det er riktig at luftmakt alene ikke løser noe. Skal du oppnå resultater, må du inn med bakkestyrker. I Syrias tilfelle snakker vi om store bakkestyrker, sa Mood til Dagbladet.

USAs president Barack Obama har tidligere slått fast at det ikke er aktuelt å sende amerikanske bakkestyrker til Syria. Hvem som eventuelt skal ta opp kampen mot IS på bakken, er derfor høyst usikkert.

Flymotstand

USA ba tidligere i måneden Norge bidra med kampfly i luftkrigen mot IS, noe flere partier på Stortinget har uttrykt stor skepsis til.

Også blant folk flest er motstanden mot å sende kampfly til Syria stor, viser en fersk meningsmåling respons har utført for Aftenposten og Bergens Tidende.

50 prosent av de spurte er negative til å sende kampfly, 30 prosent er positive, mens 20 prosent er usikre. (©NTB)

Les også

  1. Stor skepsis til norske flyangrep

  2. Hva Norge bør gjøre i Midtøsten | Henrik Thune

  3. Dette kan Norge stille med i kampen mot IS

  4. USA ber Norge styrke kampen mot IS

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Syriakrigen