Verden

Historien om Blair med hans egne ord

Fra de bejublede ordene om prinsesse Diana til sitt siste angrep på pressen, Tony Blair vil bli husket som mannen med ordene.

Var han USAs puddel? Blair brøt inn da Bush fikk spørsmålet av en journalist.
  • Anders Nordstoga

I dag ved

Les også

Blair takket for seg

går Tony Blair av etter ti år som statsminister for Storbritannia. — Han vil bli husket som

Les også

- Blair vil ikke prege ettertiden

, sier Per Edgar Kokkvold. **— Jeg skulle ønske jeg var en bedre taler. Den karen kan virkelig... han kan snakke,

Les også

Bush ba Blair bli

i dag.** Her er noe av det Blair sa: "Det er en veldig stor forskjell [mellom oss] – jeg leder partiet mitt; han følger sitt."

Om daværende statsminister John Major i Underhuset, 25. april 1995. "Spør meg hvilke mine tre viktigste prioriteter vil være som statsminister, og jeg skal fortelle deg: Utdannelse, utdannelse og utdannelse."

I talen til landsmøtet, 1. oktober 1996. "Min generasjon er den første som kan forestille seg at det er mulig å leve et helt liv uten å gå til krig eller å måtte sende våre barn i krigen. En slik gave er det umulig å sette en pris på."

I en tale under toppmøte mellom NATO og Russland i Paris, 27. mai 1997.

Dianas død

"Hun var folkets prinsesse, og det vil hun alltid være, det er slik hun vil forbli i våre hjerter og i våre minner."

Til pressen etter prinsesse Dianas død, 31. august 1997. "På en dag som dette høver det seg ikke å fore pressen med gode sitater, virkelig – de kan vi legge igjen hjemme – men jeg føler historiens hånd på våre skuldre, det gjør jeg virkelig."

Til pressen ved sin ankomst til fredssamtalene om Nord-Irland, 7. april 1998. "Et nytt Storbritannia, hvor de ekstraordinære talentene til det britiske folk er frigjort fra de konservative kreftene som så lenge har holdt dem tilbake; å skape en forbilledlig stat for det nye århundret, ikke basert på gamle privilegier, klasse eller bakgrunn, men på at alle er like mye verdt."

I talen til landsmøtet, 28. september 1999.

11. september

"Denne masseterrorismen er den nye ondskapen i dagens verden. Den begås av fanatikere, som er fullstendig likegyldige til menneskelivet hellighet, og vi, alle verdens demokratier, må stå sammen for å bekjempe det, og utslette denne ondskapen fra vår verden."

I en tale til den britiske arbeidstakerkongressen, kort til etter at terrorangrepene 11. september 2001 hadde begynt. "Saddam Husseins regime er motbydelig. Han er i ferd med å utvikle masseødeleggelsesvåpen, og vi kan ikke la være å stoppe ham. Han er en trussel mot sitt eget folk og mot regionen, og, hvis han får lov til å utvikle disse våpnene, en trussel også mot oss."

Til Underhuset, 10. april 2002, "For å være helt ærlig, liker jeg ikke at politikere gjør et stort nummer ut av sin religiøse tro, så jeg gjør ikke noe stort nummer ut av det."

Intervju med BBCs Jeremy Paxman, 16. mai 2002.

Saddam

"[Etterretningskomiteen] har konkludert med at Irak har kjemiske og biologiske våpen, at Saddam har fortsatt å produsere dem, at han har eksisterende og aktive militære planer for å bruke kjemiske og biologiske våpen, som kan aktiveres i løpet av 45 minutter, også mot sin egen Shiamuslimske befolkning, og at han aktivt forsøker å få atomvåpen."

Til Underhuset, 24. september 2002. "Noen ganger, og spesielt når man har med en diktator å gjøre, er det bare ved å være klare for krig at vi kan oppnå fred."

I talen til landsmøtet, 2. oktober 2002. "Etterretningen er tydelig: [Saddam Hussein] tror fremdeles at masseødeleggelsesvåpnene hans er essensielle, både for den indre undertrykkelsen og for aggressiviteten utad. De er essensielle for hans regionale makt. Før våpeninspektørene kom tilbake, gjorde han en systematisk innsats for å skjule de våpnene."

Til Underhuset, 25. februar 2003. "Vi blir bed tom å tro – i strid med all historisk erfaring og i strid med all etterretning – at Saddam i løpet av de siste årene har bestemt seg for å ødelegge de våpnene på egen hand. Jeg vil si at en sånn påstand er rett ut absurd."

Til Underhuset, 18. mars 2003. "Som jeg har sagt hele tiden: Jeg er ikke i den minste tvil om at vi vil finne de klarest mulige bevis på at Saddam hadde masseødeleggelsesvåpen."

Til Underhuset, 4. juni 2003. "Det forundrer meg hvor mange som ville vært tilfredse med at Saddam forble ved makten. De spør hvorfor vi ikke blir kvitt Mugabe, hvorfor ikke den gjengen i Burma? Ja, la oss bli kvitt dem alle. Vi gjør det ikke, fordi vi kan ikke, men når man kan, så bør man."

Til New York Times, 5. september 2003.

Dr. Jekyll og Mr. Howard

"Dette syntes jeg var den mest forutsigbare av taler vi kunne fått høre fra den ærede og belærte gentleman. Han kan posere som den snille Dr. Jekyll, men vi vet at han innerst inne fremdeles er den samme gamle Mr. Howard."

I Underhuset, om daværende Tory-leder Michael Howard, 26. november 2003. "Vet jeg at jeg har rett? Vurderinger er ikke det samme som fakta. Instinkt er ikke vitenskap. Jeg er like feilbarlig som alle andre mennesker. Jeg vet bare hva jeg tror."

I talen til landsmøtet, 28. september 2004.

Puddel?

"Ikke si ja til det spørsmålet. Det vil bli vanskelig."

Under en felles pressekonferanse med president George W. Bush, 13. november 2004. Blair avbrøt en journalist som spurte Bush om han betraktet Blair som sin puddel. "Det er hverken fornuftig eller smart for oss i Europa å latterliggjøre amerikanske argumenter eller å parodiere deres politiske lederskap."

Tale ved Londons Lord Mayors bankett, 15. november 2004. "Jeg frykter min egen samvittighet overfor Afrika. Jeg frykter dommen til fremtidige generasjoner. Da vil historien korrekt kalkulere disse lidelsenes omfang. Jeg frykter at de vil spørre: Hvordan kunne de rike, de som visste så godt om disse lidelsene, de som var så veldig godt i stand til å handle, hvordan kunne de snu ryggen til? Fantes det noe større kall? Visste de virkelig om alt dette, uten å gjøre noe? Jeg føler fremtidens dom ved siden av nuet. Den gir meg en følelse av hastverk. Den fyller meg med besluttsomhet."

På statsministerens nettsider, da Afrika-kommisjonen offentliggjorde sin rapport, 11. mars 2005.

Ikke for å være vanskelig

"Ja, jeg måtte kjempe hardt for å vinne denne avstemningen [om krigen i Irak], men grunnen til at jeg gjorde det, var fordi jeg trodde det var riktig å gjøre det. Jeg tok ikke på meg dette... bare fordi jeg tenkte: Nå skal jeg sørge for å gjøre det skikkelig vanskelig for meg selv de neste par årene."

Til BBC under valgkampen, 28. april 2005. "Det er viktig at de som engasjerer seg i terrorisme, innser at vår vilje til å forsvare våre verdier og vår levemåte er større enn deres vilje til å forårsake død og ødeleggelse blant uskyldige mennesker med et ønske om å påtvinge verden ekstremisme."

Til pressen under G8-møtet ved Gleneagles Hotel i Skottland rett etter terrorangrepet i London, 8. juli 2005. "Dette er ikke en kamp mellom sivilisasjoner. Det er en kamp om sivilisasjon."

Tale om utenrikspolitikk ved Reuters hovedkvarter i London, 21. mars 2006. "Å kunngjøre en tidsplan nå, vil simpelthen paralysere regjeringens arbeid, det vil være risikabelt for de endringer vi gjør for Storbritannia, og skade landet."

Under sin månedlige pressekonferanse, 8. mai 2006.

— Kjære Kofi

"Han er søt som honning." ("He is honey.")

Les også

- Yo, Blair!

om FNs daværende generalsekretær, Kofi Annan, under G8-toppmøtet i St. Petersburg, 17. juli 2006. Mikrofonen til Bush var ved en feiltakelse slått på. "Han ønsker en samling lovfestede borgerrettigheter utformet av en komité med advokater. Har du noensinne forsøkt å få noe utformet av en komité med advokater?"

Angrep på Tory-leder David Cameron under landsmøtet, 26. september 2006. "Kunsten å lede, det er å sørge for at det som ikke bør skje, ikke skjer."

I et intervju med Newsweek International, 26. februar 2007.

Om visjoner og virkelighet

"Det er selvsagt slik at visjoner er farget med regnbuens farger, og virkeligheten fremstår i mer uklare toner av svart, hvitt og grått. Men jeg ber dere om å akseptere én ting. Med hånden på hjertet, jeg gjorde det jeg trodde var rett. Jeg kan ha tatt feil. Det er opp til dere å bedømme. Men tro én ting, om ikke noe annet: Jeg gjorde det jeg trodde var rett for landet."

I talen til sin valgkrets da han kunngjorde at han ville gå av som statsminister den 27. juni, 10. mai 2007. "Frykten for å gå glipp av noe betyr at media i dag, mer enn noen gang tidligere, jakter i flokk. I denne modusen er den som et villdyr, som river menneskers rykte i småbiter. Men ingen våger å gå glipp av noe."

Forelesning om "nasjonens fremtid" i nyhetsbyrået Reuters hovedkvarter i London, 12. juni 2007. Kilde:

Wikiquote

Les også

  1. - Yo, Blair!

  2. Bush ba Blair bli

  3. - Blair vil ikke prege ettertiden

  4. - Blair er ny Midtøsten-utsending

Blair fant de rette ordene til en sjokkert nasjon etter prinsesse Dianas dødsulykke i Paris.