Verden

Tsjernobyl dekkes til etter internasjonal kronerulling

Atomkraftverket i Tsjernobyl får ny, heldekkende beskyttelse etter at verdenssamfunnet har klart å samle inn i alt 530 millioner euro for å finansiere prosjektet.

Innen 2017 skal et nytt betongdekke være reist rundt den ødelagte reaktoren på Tsjernobyl-kraftverket.
  • Ntb
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Prosjektet skal etter planen være ferdigstilt i november 2017. Dermed vil miljøet rundt det ødelagte kraftverket være beskyttet mot flere radioaktive lekkasjer.

I alt trengs det 650 millioner euro, og det mangler fortsatt 65 millioner, men Tysklands miljøvernminister Jochen Flasbarth sier han er sikker på at Russland og Kina vil gi resten av pengene.

— Jeg er veldig lettet. Det er nå klart at verdenssamfunnet tar ansvar, sier Flasbarth.

I alt ble det lovet 180 millioner euro på et G7-møte i London onsdag. Mesteparten, 165 millioner, kom fra G7-landene og EU-kommisjonen.

Fra før av har Den europeiske bank for gjenoppbygging og utvikling EBRD lovet 350 millioner euro.

Kraftverket i Tsjernobyl var i april 1986 åsted for historiens verste atomulykke, da en av de fire reaktorene eksploderte under en test. En brann raste i flere dager, og radioaktive partikler ble spredt over et stort område. Reaktoren ble kapslet inn i betong etter ulykken, men den provisoriske sarkofagen er i ferd med å nå slutten av sin levetid, og allerede har sprekker måttet repareres. (©NTB)

Les også

  1. 20 millioner mennesker får atomkraftverk som nabo

  2. Norge skal sikre ukrainske atomkraftverk