Rike gulf-land får Syria-refs

Afzal Ashraf mener velstående, arabiske land ved Den persiske gulf gjør altfor lite for syriske flyktninger.

Bildet viser den 828 meter høye skyskraperen Burj Khalifa i Dubai, verdens høyeste bygning. Innfelt er flyktninger på grensen mellom Hellas og Makedonia.

Ashraf er ekspert i internasjonal diplomati og sikkerhet ved den britiske tenketanken Royal United Services Institute. Han mener gulfland som Saudi-Arabia, Qatar og De forente arabiske emirater bør ta initiativ og ta imot syriske flyktninger.

Fire millioner i naboland

Mens Jordan, Libanon, Tyrkia, Egypt og Kuwait tilsammen huser rundt 4 millioner syrere, ifølge FN, har gulflandene knapt nok tatt imot noen. I den grad det er kommet syriske flyktninger til disse landene med turist— og arbeidsvisum, er antallet ikke høyt nok til å bli registrert i statistikkene.

Velstående land

På Twitter går debatten heftig både på arabisk og engelsk under emneknaggen #arabconscience – arabisk samvittighet. Enkelte uttrykker skam over araberlands apati, mens andre minner om pengestøtten disse landene yter.

Da den syriske tre år gamle gutten Alan Kurdi ble funnet død på en tyrkisk strand, skrev den arabiskspråklige avisen Al-Quds Al-Arabi, som utgis fra London: «Bildet av det druknede syriske barnet er en arabisk skandale. Ved å snu ryggen, sine tøysko og lille kropp til verden, holder han de mektige araberstatene mer ansvarlig enn europeerne for det han har gjennomgått.»

Hvorfor øker strømmen av flyktninger så mye akkurat nå?

Les også

Fire årsaker til at Europa opplever en kraftig økning i antallet migranter og flyktninger

– Trenger lederskap

— Den arabiske verden trenger å se lederskap, sier Afzal Ashraf til Aftenposten.

Han påpeker at oppslutningen om ekstremistiske bevegelser i regionen til dels bygger på påstander om at landets ledere ikke følger islam. Han minner også om at regionen har enorm velstand, god plass og et stort arbeidsmarked med høyt innslag av migranter.

Afzal Ashraf ved Royal United Services Institute.

— De har konstruert verdens høyeste bygninger, bygd overdådige palasser, reist praktfulle gudshus og oppført universiteter så store at de har egen jernbane, fremholder Ashraf.

- Ikke nok med Vesten

Gulflandene sprøyter inn store summer til hjelpearbeid for flyktninger i land som Jordan, Libanon og Tyrkia. Ashraf mener likevel de også nå må åpne dørene sine for flyktninger.

— Vestlige land kan uansett ikke gjøre nok. Antallet flyktninger er allerede for stort til at de alle kan bosettes utenfor regionen, mener Ashraf.

Han mener mange flyktninger vil føle seg mer komfortable med både språk og kultur i andre arabiske land enn i Europa, men at de ikke stoler på at de kan tilbys sikkerhet i regionen.

Nålestikk

Han har tatt opp saken blant annet i et innlegg på det arabiske nyhetsnettstedet Al Jazeera. Der avslutter han med å sitere Koranens krav om «rahmat ul-alameen» – barmhjertighet med mennesker. Dette er etter alt å dømme ment som et nålestikk til landenes ledere etter at Storbritannias sjefrabbiner - og senere pave Frans - har bedt folk om å tilby syrere husrom.

Falne soldater

Gulflandene har ikke underskrevet FNs flyktningekonvensjon. Landene har ved enkelte tidligere anledninger tatt imot mennesker på flukt, men da uten å karakterisere dem som flyktninger.

Flyktning- og migrantstrømmen til Europa dekkes i lokale medier, men mandag dominerte saker om falne soldater i krigen i Jemen – både i saudisk presse og i emiratland.

Gulf News, som kommer ut i Dubai, mandag 7. september 2015.
Arab News, som kommer ut i Saudi-Arabia, mandag 7. september 2015.

Ashraf tror tradisjon er en vesentlig del av årsaken til landenes motvilje mot flyktninger.

— De har historisk vært svært lite villige til å innvilge statsborgerskap til noen utenfra, sier han.

Ikke nevnt etter Obama-møte

Da Saudi-Arabias kong Salman fredag møtte USAs president Barack Obama, ble situasjonen i Syria nevnt i den offisielle kunngjøringen etter møtet, men flyktningene var ikke nevnt.

— Saudi-Arabia er mer opptatt av krigen i Jemen. Krigen i Syria sees i hovedsak i lys av frykten for at Iran skal øke sin innflytelse i regionen, sier Ashraf.

Ashraf tror behovet for å ta imot mennesker på flukt kan bli enda større, ettersom hverken krigen i Jemen eller den ustabile situasjonen i Libya ennå har skapt store strømmer av folk fra disse landene.