Verden

Hodene ruller i Kreml – Putin rensker i rekkene

Putin gjennomfører sin største utrenskning på mange år av en rekke guvernører, direktører og toppsjefer.

President Vladimir Putin renser rekkene foran høstens valg i Russland. Foto: Mikhail Klimentjev / AP / NTB Scanpix

 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Foto: ALEXANDER NATRUSKIN / TT / NTB Scanpix

I et par skoesker i klesskapet til en av Putins eldste KGB-venner, Russlands mektige tollsjef Andrej Beljaninov, fant politiet 800.000 dollar.

– Familiens sparepenger, sa tollsjefen. Ingen trodde ham.

Han er den siste av en rekke toppsjefer som er sparket på flekken i Kreml under sommerens omfattende hoderulling.

Mannen med skoeskene - Russlands mektige tolldirektør Andrej Beljaninov - ble felt av korrupsjonsetterforskning mot noen av hans underordnede. Han er den høyeste sjefen som er sparket under sommerens hoderulling i Kreml. Foto: Dmitrij Astakhov / AP/ NTB Scanpix

Derfor ruller hodene så fort

Det er ikke uvanlig at Putin sparker folk, ikke minst for legge skylden på «dårlige tjenere» når noe ikke fungerer i Russland.

Russlands autoritære maktapparat med Putin alene på toppen forutsetter at hodene ruller med jevne mellomrom, noe både tsarer, kommunistledere og Jeltsin også gjorde før ham.

De siste utrenskningene er likevel så store og spesielle at spekulasjonene raser:

Flere av de sparkede sjefene tilhørte kretsen av Putin-venner som mange trodde var hevet over utrenskninger.

Mange sparkes i «unåde» og henges ut i mediene som korrupte og utro tjenestemenn.

 • Fikk du med deg denne? Pappaguttene i Moskva trodde de kunne gjøre hva de ville. Til slutt gjorde de en stor tabbe. Da kom spesialstyrkene.

Putin med sjefen for den baltiske flåten admiral Viktor Kravtsjuk, som i sommer fikk sparken i en omfattende utrenskning. Foto: Aleksej Nikolskij / AP / NTB Scanpix

Her er noen av hodene som ruller

Her er noen de mest fremtredende toppene som Putin har rensket ut.

 • Tolldirektøren med skoeskene var bare én av flere sjefer som er tatt etter en sak som startet med ulovlig konjakk-import i St. Petersburg.
 • I tillegg er også tre sjefer i Russlands mektige etterforskningskomité, blant annet general Denis Nikandrov, arrestert for korrupsjon.
 • Hele militærledelsen i den strategisk viktige Østersjøflåten under ledelse av admiral Viktor Kravtsjuk ble sparket på dagen på grunn av vanstyre og svindel.
 • Flere guvernører utpekt av presidenten personlig, er fjernet de siste månedene, blant annet Kirov-guvernør Nikita Belykh, Sevastopol-guvernør Sergej Menjailo og Kaliningrads Nikolaj Tsukanov. Dette er personer som med noen få unntak, ble ansett som lojale Putin-tilhengere.
 • Tilbake fra ferie 28. juli sørget Putin for å skifte ut 15 topptjenestemenn, direktører og guvernører på en eneste dag.
 • I våres ble visekulturminister Grigorij Primunov og en rekke andre departementssjefer fengslet for korrupsjon.

– Vi trenger nye mennesker som har nødvendig potensial til å utvikle våre regioner, sa Putins talsmann Dmitri Peskov da han kommenterte hoderullene 28. juli.

Russlands-eksperter og observatører har lansert mange forklaringer, men de fleste er enige om en ting:

På en varm sommerdag på kontoret skiftet Putin ut 15 sjefer. Det er bare et av mange eksempler på en uvanlig intens hoderulling i Russlands øverste ledelse. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB Scanpix

1. Hoderulling betyr at det snart er valg i Russland.

Selv om Putin fortsatt har høy støtte i meningsmålingene, sliter hans parti «Forente Russland». Halvparten av partiledelsen ble skiftet ut før sommeren.

Flere av dem har over mange år gjort en så dårlig figur, at mange russiske velgere sier de vil stemme på kommunistene eller høyrenasjonalistene.

Mye tyder dessuten på at det kan bli vanskeligere å gjennomføre åpenbart juks i høstens valg enn tidligere, selv om Putin har full kontroll med mediene.

Årsaken er at Putin utnevnte den respekterte menneskerettighetsaktivisten Ella Pamfilova til å overvåke Duma-valget i september.

Hun hartidligere vist seg som uredd og tøff – og har derfor tillit også i hos de gruppene som utgjør Russlands reelle politiske opposisjon.

Nok en arrestasjon i Moskva av en korrupsjonstiltalt sjef. Tirsdag ble tre sjefer for Moskvas energikommisjon fengslet, blant annet tidligere direktør Pavel Grebtsov (bildet). De er siktet for å ha stjålet over 130 millioner rubler og sendt regningen til vanlige strømbetalere. Foto: MAKSIM ZMEJEV / Reuters/NTB Scanpix

2. Styrker sikkerhetstjenestens maktposisjon ytterligere

Flere av de nye sjefene er personer med tiknytning til sikkerhetstjenesten FSB – gamle KGB – Putins viktigste maktbastion.

Et par av toppsjefene var bare vanlige livvakter da Putin kom til makten, men har nå klatret helt øverst i maktapparatet.

Av de 15 som ble fjernet 28. juli, ble halvparten erstattet av folk med bakgrunn fra Russlands sikkerhetstjeneste, ifølge avisen Vedomosti.

Samtidig er det også flere nye ansikter, som kan gi inntrykk av en viss fornyelse i rekkene.

– Et nytt stadium i Putins styre. Nå stoler han bare på sitt sikkerhetsapparat, og ikke engang hele det, skrev Bloombergs Leonid Bersjidskij.

President Vladimir Putin på kontoret – i møte med en av sine underordnede. Slike møter blir daglig TV-overført, og bygger opp om bildet at Putin følger med på alt. Foto: Aleksej Nikolskij / AP / NTB Scanpix

3. Putins popularitet fortsatt høy – men på retur

De siste målingene fra det uavhengige Levada-senteret viser at Putins personlige popularitet har sunket til sitt laveste siden annekteringen av Krim og krigen i Ukraina.

29 prosent av de spurte uttrykker nå stor sympati for presidenten, en nedgang på åtte prosentpoeng på ett år.

Én av tre russere sier at Putins største svakhet er den høye korrupsjonen i Russland og nedgang i levekårene.

Putin møtte tirsdag Tyrkias president Tayyip Erdogan. Russerne krever at tyrkerne går med på store økonomiske innrømmelser for at «alt blir som før». Foto: SERGEJ KARPUKHIN / Reuters/NTB Scanpix

4. Den økonomiske krisen

I oppgangstider kostet det ikke Putin noe å la udugelige og korrupte sjefer bli sittende – så lenge de var lojale.

Kremls propagandaapparat i TV-kanalene har lenge prøvd å late som om den økonomiske krisen er over – og at de problemene som gjenstår utelukkende skyldes Vesten og at Russland er omgitt av fiender.

Russere flest, som har fått halvert sin kjøpekraft på to år, biter ikke på de stadige løftene om at «det verste nå er over».

Putin på vei til et møte med næringslivsfolk i Sotsji mai. Foto: Reuters/NTB Scanpix

5. Indre stridigheter i Putins krets

Flere av korrupsjonssakene som har utløst hoderullingen, tolkes også som utslag av en hard kamp mellom ulike deler av sikkerhetstjenestene og maktapparatet under Putin.

En del av sikkerhets- og politiapparatet setter i gang granskninger som rammer andre deler.

Kampen står om kontroll over samfunnsområder som gir enorme inntekter, for eksempel vodkasalg, tollavgifter, renovasjonsprosjekter og store offentlige investeringer.

– De krangler om en pott som blir stadig mindre, skrev kommentatoren Pavel Aptekar.

Vil du høre journalister ta selvkritikk? Lytt til økonomiredaktør Ola Storeng og utenriksmedarbeiderne Christina Pletten og Alf Ole Ask i vår siste podkast __ i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.__

Hoderulling er effektivt – på kort sikt

Direktøren for Senter for politiskgeografisk research Nikolai Petrov skriver i avisen Vedomosti at hoderullingen er effektiv – men bare på kort sikt:

– Han styrker kontrollen med systemet, spiller nye kort, legger bånd på alle aktørene bortsett fra sjefen selv og reduserer risikoen for at noen handler på egen hånd, skriver Petrov.

Han advarer mot at økt sentralisering øker risikoen for at Kreml i fremtiden ikke vil klare å få tatt beslutninger og iverksatt avgjørelser raskt nok.

– Det er umulig å styre alt, på samme tid, fra et enkelt senter, skriver Petrov.

Les mer om

 1. Russland
 2. Vladimir Putin
 3. Korrupsjon