Verden

Norge skal lede forhandlinger i Paris

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) fikk søndag forespørselen fra Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius. Hun skal lede forhandlingene sammen med St. Lucias miljø- og energiminister, James Fletcher. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) skal lede forhandlinger i Paris om ambisjoner i den nye klimaavtalen.

  • Ntb

– Dette er en stor og krevende oppgave, og det er en ære at Norge blir bedt om dette. Det viser at Norge nyter stor tillit i forhandlingene, sier Tine Sundtoft.

– Sundtoft må nå sikre at målene om utslippskutt blir store nok til å unngå de farligste konsekvensene av klimaendringene, sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken i en kommentar.

Internasjonal miljøbevegelse har utropt Norge sammen med Saudi-Arabia og USA til dagens fossiler på klimamøtet i Paris. Er det fortjent eller ufortjent?

Les også

Norge + Saudi Arabia = sant

Sundtoft fikk søndag forespørselen fra Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius. Hun skal lede forhandlingene sammen med St. Lucias miljø— og energiminister, James Fletcher.

Langsiktig visjon

Oppgaven til Sundtoft blir å lede arbeidet med å utforme en langsiktig visjon i avtalen, hvordan de nasjonale målene skal oppdateres, og den jevnlige gjennomgangen av iverksettelsen av avtalen.

— Forhandlingene står i stampe, skriver økonomiredaktør Ola Storeng:

Les også

Det nødvendige er umulig i Paris

Oppgaven samsvarer med de målene Norge har jobbet lenge for å få inn i avtalen, forteller hun.

– Jeg dro til Paris for å få en avtale som setter verden på sporet av togradersmålet og som må bli sterkere over tid. Nå skal vi lede forhandlingene om nettopp dette, sier Tine Sundtoft.

Hun lover på vegne av det norske forhandlingsteamet å stå på dag og natt de neste døgnene for å få dette til.

– Ingen skal kunne si at ikke vi gjorde hva vi kunne, sier hun.

Må sikre

Naturvernforbundet gratulerer Sundtoft med oppgaven, men understreker at oppgaven blir tøff.

– Det å få på plass de langsiktige målene i klimaavtalen blir en av de aller viktigste oppgavene den siste uka, sier Haltbrekken i en pressemelding.

– Løftene om utslippskutt som nå ligger på bordet er for svake og må forsterkes i årene fremover, fortsetter han.

– Vi vil også advare mot Norges tankegang om klimanøytralitet. I verste fall vil det gjøre oss avhengig av en massiv skogplanting som vil gi store konflikter med matproduksjonen. Målene Sundtoft skal få enighet om, må sikre at utslipp fra fossil energi kuttes innen 2050, sier Haltbrekken. (©NTB)

Les også

  1. Isbjørn-drama nord for Svalbard

  2. Hvem skal få den siste CO2?

  3. Klimaparaden som vant over terroristene

Les mer om

  1. Klima