Verden

Togterrorist hadde forbindelser til Syria

Ayoub El Khazzani (25) sto på en liste over mulige terrormistenkte, men myndighetene klarte ikke å hindre ham i å gjennomføre det som trolig var forsøk på en massakre på et tog fredag.

Franske politi står ved siden av våpen og magasiner som ble funnet etter angrepet på toget fredag.
  • Ntb

Foreløpig er det fastslått at Khazzani bodd i Spania, hadde vært i Belgia og Tyskland, og at han hadde tilbrakt en periode i Syria.

Aftenpostens reporter Øystein Langberg var på toget. Les hans beretning:

Les også

Skudd løsnet på Paris-tog - Tre personer skadet

Hans forskjellige oppholdssteder viser hvor vanskelig det er for myndighetene i Europa å holde oppsyn med hundrevis av ekstremister, hvorav mange har vært i Syria og kjempet med den såkalte Islamske staten IS.

Den 25-årige Ayoub El Khazzani, som sist ble sett da han lå bundet på togets gulv mens han ventet på å bli arrestert, kom opprinnelig fra Marokko.

Les også

Han hylles som den store helten etter togterroren

Men spanske myndigheter hadde alt i februar i fjor gjort fransk etterretning oppmerksom på at han var en islamsk ekstremist.

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve sier at informasjonen førte til at han ble oppført på en liste «slik at vi kunne følge med på ham om han kom til Frankrike»

I og med at han har spansk id-kort, har han vært fri til å bevege seg overalt i de 26 landene som utgjør Schengen-sonen.

Kjent i alle land

Men i alle land han besøkte, tiltrakk han seg oppmerksomheten til sikkerhetstjenestene.

I Spania ble det registrert at han oppfordret til jihad i moskeer i Algeciras i Andalucia, der han også var kjent for å selge narkotika.

Ifølge en kilde i spansk etterretning bodde han i Spania i sju år, fra 2007 til 2014, først i Madrid, deretter i Algeciras.

— En gang var han i Frankrike, så reiste han til Syria, før han kom tilbake til Frankrike, sier kilden.

I begynnelsen av 2014 tipset spanjolene sine franske kolleger om at han var på vei til Frankrike, men han ble aldri lokalisert.

Deretter var det ingen opplysninger om ham, til 10. mai 2015 da franske myndigheter fikk beskjed fra Tyskland om at han skulle fly fra Berlin til Istanbul.

Snart etter informerte spanske myndigheter Frankrike om at han hadde flyttet til Belgia. Belgias justisminister Koen Geens sier han var kjent for dem.

Reiste rundt

Likevel sier Belgias statsminister Charles Michel at informasjonen de hadde var vag. De hadde ikke konkrete opplysninger som gjorde at de kunne følge ham, blant annet visste de ikke hvor han bodde.

— Han virket som en fyr som reiste rundt i Europa, sa Michel i et intervju lørdag.

— Han bodde i Belgia, gikk på et tog i Belgia med våpen han utvilsomt kjøpte i Belgia, og han hadde id-papirer fra Spania, sier en kilde som står etterforskningen nær.

Fredag hadde han med seg et helt arsenal av våpen, inkludert et automatgevær, en pistol og en kniv, da han steg på det fullpakkede toget i Brussel, og hadde det ikke vært for tre amerikanere og en brite, hadde han greid å gjennomføre et blodbad. (©NTB)

Les også

  1. Obama takker soldater for heltemot på fransk tog