Tidligere flyvåpensjef avviser at han planla kupp
Mandag kom det motstridende meldinger fra tyrkiske medier om den tidligere generalen Akin Ozturks rolle i kuppforsøket. I retten avviste han anklagen om at han var kuppleder.
Mandag kveld skrev Reuters at den tidligere sjefen for det tyrkiske luftforsvaret Akin Ozturk har tilstått å ha deltatt i planleggingen av fredagens kuppforsøk i Tyrkia.
Reuters siterte det statlige nyhetsbyrået Anadolu agency.
Ozturk er utpekt av myndighetene som en av personene bak det mislykkede kuppet som krevde over 200 liv.
Men like etter meldingene fra Anadolu agency kom kontrabeskjedene fra andre tyrkiske medier.
Den tyrkiske avisen Haberturk og CNN Turk skriver mandag kveld at Ozturk sier han ikke var med på å planlegge kuppforsøket.
Senere trakk også Anadolu agency tilbake meldingen om tilståelsen og erstattet den med at han avviser at han var involvert i kuppforsøket.
Avviser selv at han står bak kuppforsøket
I retten mandag avviste han selv anklagen om at han var kuppleder, skriver NTB.
– Jeg er ikke personen som planla eller ledet kuppet, sa Akin Ozturk da han ble framstilt for varetektsfengsling. Han hevdet at han heller ikke vet hvem som ledet kuppet.
Mener Ozturk stod bak kuppforsøket
Myndighetene mener Ozturk var den innenlandske lederen av kuppforsøket, bistått av president Recep Tayyip Erdogans erkefiende og religiøse leder Fethullah Gülen som bor i eksil i USA.
Ifølge Tyrkias statsminister Binali Yildirim er 232 personer drept etter kuppforsøket. Videre er 1.541 mennesker såret, blant dem 50 som deltok i kuppet, opplyser Yildirim.
Det er flere sivile blant de drepte. Videoer fra fredagens kuppforsøk viser at kuppmakernes soldater kjørte over folk med stridsvogner og skjøt inn i folkemengder.
Erdogan avviser ikke dødsstraff
Etter det mislykkede militærkuppet antydet president Recep Tayyip Erdogan at det kan bli aktuelt å gjeninnføre dødsstraff i Tyrkia.
Meldingen fra EU var klar: gjeninnføring av dødsstraff utelukker et fremtidig EU-medlemsskap.
Likevel avviste ikke Erdogan dødsstraff da han ble intervjuet av CNN mandag kveld.
Han understreket at det var opp til parlamentet å avgjøre spørsmålet, men at han ville «godkjenne enhver avgjørelse fra parlamentet».
Erdogan opplyser også at Tyrkia i løpet av få dager vil sende et formelt krav til USA om utlevering av Fethullah Gülen, som anklages for å stå bak kuppforsøket.
Tusenvis av ansatte har fått sparken
Over 7500 personer, 6000 av dem soldater, er pågrepet etter kuppforsøket.
Et stort antall personer har fått sparken fra sine stillinger mistenkt for å ha forbindelser til Gülen. Blant dem 2.475 dommere og 8000 politifolk.
Ifølge Reuters er i tillegg 1500 ansatte i det tyrkiske finansdepartementet suspendert.