Verden

Trump presenterte sin nestkommanderende: - Han er en solid, solid person

– Han ser bra ut, sa Donald Trump da han lørdag presenterte sin visepresidentkandidat Mike Pence.

Donald Trump (t.h.) skrøt uhemmet av sin makker Mike Pence da de to stilte opp sammen for første gang på et valgkampmøte i New York.
  • Roar Østgårdsgjelten

Den republikanske guvernøren i delstaten Indiana kvitterte med å si at Donald Trump forstår amerikanernes frustrasjon og håp bedre enn noen annen siden Ronald Reagan - USAs 40. president fra 1981 til 1989.

Etter at ryktene hadde svirret i flere dager, bekreftet Trump fredag at han hadde Pence som sin makker i presidentvalget i november.

Les også

Trump har valgt Pence som visepresidentkandidat

Ifølge amerikanske medier vurderte Trump det frem til denne uken tre mulig kandidater som visepresident.

– Mike Pence var mitt førstevalg, sa Trump lørdag foran en forsamling av venner og republikanske støttespillere.

Motstandere er fornøyd

Blant Trumps motstandere i det republikanske partiet blir valget av den konservative kristenpolitikeren Pence hilst velkommen.

Den konservative økonomiske interessegruppen The Club for Growth har vært blant kritikerne av Trumps støtte til en mer proteksjonistisk handelspolitikk for å beskytte amerikanske produsenter og arbeidsplasser.

Klubben noterte seg fredag at Pence som medlem av Representantenes hus i Kongressen var en sterk støttespiller for «frie markeder og økonomisk frihet» i en tid da ledelsen i det republikanske partiet ikke sto opp som forsvarer for disse idéene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Populær hos kristne høyre

Det formelle valget av de to skjer på landsmøtet i det republikanske partiet som åpner mandag 18. juli i Cleveland i delstaten Ohio.

Pence (57) omtales som en stødig konservativ politiker som har nære bånd til den kristne høyresiden, skriver nyhetsbyrået NTB.

Hans popularitet blant konservative kristne økte da han undertegnet en lov som gjør det mulig for restauranter og hoteller å avvise homofile av religiøse grunner. Loven ble imidlertid noe modifisert etter kraftige protester fra næringslivet.

Trump forsøker åpenbart å høste politiske gevinster på den fallende arbeidsledigheten i Indiana der Pence har vært guvernør siden 2013.

Les også

Den ubekvemme kandidaten | Frank Rossavik

Fartstid i Washington

Før han ble valgt til guvernør var han 12 år folkevalgt i Kongressen. Han kjenner derfor de politiske irrganger i hovedstaden.

Særlig det siste er viktig for Trump som er uten politisk erfaringer.

Pence støttet Ted Cruz i det republikanske nominasjonsvalget i hjemstaten tidligere i år, men ga samtidig anerkjennende omtale av Trumps innsats. Det siste unnlot ikke Trump å minne om lørdag.

Cruz trakk seg fra kampen om å bli republikanernes presidentkandidat da han også tapte mot Trump nett i Indiana i begynnelsen av mai.

«Lov- og ordenkandidater»

Lørdag poengterte Trump at valget av Pence delvis er gjort ut fra et ønske om å sikre «samhold i partiet».

Men han unnlot ikke anledningen går fra seg til å angripe dem han kalte «Aldri Trump»-delegatene som er valgt til utsendinger til det republikanske landsmøtet. Han skrøt av at de er blitt «knust».

– Mike Pence er en solid, solid person, sa milliardæren, i motsetning til det han karakteriserte som «Hillary Clintons korrupsjon».

Pence er en «karakterfast, respektert og rettskaffen mann», ifølge den nye sjefen hans. De to kommer til å drive valgkampen som «lov- og ordenkandidater», sa Trump.

Clinton leder på ny måling

I en ny meningsmåling leder Hillary Clinton med 12 prosentpoeng på Trump. Målingen ble utført fredag på nettet av analyseselskapet Ipsos for nyhetsbyrået Reuters.

45 prosent svarte at de støtter Clinton, mens 33 prosent foretrekker Trump. Det er små endringer fra en lignende måling tirsdag da Clinton hadde et forsprang på 13 prosentpoeng.

Les også

Dette måtte Hillary Clinton betale for Sanders-støtten

Andre meningsmålinger viser at Clintons har en mye mindre ledelse.

En måling foretatt av TV-kanalen CBS News og avisen The New York Times viser helt dødt løp. Begge får en oppslutning på 40 prosent.

I en annen måling for McClatchy/Marist har Clinton en ledelse med 3 prosentpoeng – 42 prosent mot Trumps 39 prosent.

Begge disse målingene er basert på telefonintervjuer.

Observatører regner med at Trump han få et løft på meningsmålingene i forbindelse med partilandsmøtet.

Det demokratiske partiets landsmøte åpner 25. juli i Philadelphia.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Hillary Clinton
  3. Presidentvalget i USA