300.000 protesterer mot Syria

Rundt 300.000 demonstranter samlet seg mandag i sentrum av Beirut for å kreve at Syria slutter å blande seg inn i libanesiske forhold.

Gatene i sentrum av Beirut var tettpakket av demonstranter mandag. Butikker og banker var stengt.

Demonstrantene strømmet til Beirut i busser, privatbiler og båter for å delta i den største protesten mot Syria siden tidligere statsminister Rafik Hariri ble drept for en måned siden.

Med libanesiske flagg samlet menneskemassen seg på Martyrplassen ved den «grønne linje», som gjennom hele den 15 år lange borgerkrigen delta Beirut i en kristen og en muslimsk del.

Demonstrantene krevde internasjonal etterforskning av drapet på Hariri, at landets syrisk-støttede sikkerhetssjefer sparkes og at Syria trekker seg fullstendig ut av landet med alle sine soldater.

Krever svar

Syria har allerede gått med på å trekke soldatene og etterretningstjenesten ut av Libanon. FN-utsendingen Terje Rød-Larsen fikk i helgen med seg et tidspunkt for den endelige tilbaketrekkingen, da han møtte Syrias president Bashar Al-Assad i Aleppo.

Syriske myndigheter har kategorisk tilbakevist påstandene om at de hadde noe å gjøre med drapet på Hariri 14. februar, men de libanesiske demonstrantene krever en forklaring på hvem som sto bak.

Skoler, forretninger og banker stengte mandag formiddag for å gi folk anledning til å delta i mønstringen i sentrum av Beirut.

Så langt har demonstrasjonene de siste ukene vært overraskende fredelige, men enkelte kommentatorer frykter at det store engasjementet og splittelsen i befolkningen kan føre til vold og uro som i sin tur kan komme ut av kontroll, slik det skjedde i 1975.

Demonstranter har tatt seg opp i en byggekran hvor de veiver med det libanesiske flagget som er blitt et viktig symbol i demonstrasjonene mot syrerne i landet.