Verden

Konge velger enda en kone

I dag danser minst 20 000 halvnakne ungjenter fra Swaziland den tradisjonelle sivdansen foran sin konge, i håp om å bli monarkens hustru nummer 13.

  • Jørgen Lohne
    Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia

Den årvisse seremonien til ære for den kvinnekjære kong Mswati III (37) foregår mindre enn en uke etter at landets unge jomfruer gjennomførte en annen stor samling i hans nærvær. Den markerte at det nå er slutt på sexforbudet for jenter under 18 år, og påbudet om at jomfruer måtte bære et skjerf med ulldusker som bevis på sin kyskhet. Kongen gjeninnførte nemlig i 2001 gamle tradisjoner for å møte moderne problemer: Han mente lovpålagt kyskhet og synlig jomfrubevis kunne være et effektivt tiltak mot HIV/AIDS— epidemien.

Katastrofe.

Cirka 40 prosent av alle voksne swazilendere er HIV-smittet, noe som sikrer den lille nasjonen en svært dyster verdensrekord, foran Botswana. Ekstraordinære tiltak kan derfor være aktuelle, men kongens kyskhetsbefaling hjalp ingenting. Den ble naturlig nok også sterkt kritisert for å være kjønnsdiskriminerende.Dekretet ble heller ikke mer populært av at den som brøt sexforbudet, kunne ilegges en bot på 1300 kroner, eller en okse, hvis man foretrakk slikt oppgjør. Dét gjorde for eksempel kong Mswati selv, da han giftet seg med en 17 år gammel jente i 2001, skriver den franske avisen Le Monde.

Feiring.

Sist tirsdag var det slutt på både sexforbud og jomfrumerking. 30 000 jenter brente duskeskjerfene sine hjemme og deltok deretter i en rituell markering, der kongens eldste datter ledet dansen.- Vi er så glade for at kong Mswati har beordret oss til å kaste ullduskene, sa Nombuleo Dlamini til nyhetsbyrået APs journalist, og ga trolig uttrykk for et syn flertallet av de fremmøtte delte. 18-åringen innrømmer at hun selv hadde pleid å gjemme sitt eget duskeskjerf, for å unngå å bli ertet av jevnaldrende gutter. Paradoksalt nok kan jomfruduskene også ha virket mot sin hensikt i enkelte tilfelle. Det er en utbredt overtro i denne delen av verden at en mann kan bli kurert for HIV-smitte ved å ha sex med en jomfru. Duskeskjerfene kan dermed ha bidratt til at de mest kyniske overgripere har funnet sine ofre.

Luksus og nød.

Kong Mswatis etter hvert mange kritikere påpeker ellers at statssjefen kanskje burde være mer opptatt av å bidra til at hans lutfattige landsmenn får bedre levekår enn av å øke antallet livsledsagere. Kongefamilien lever et liv i overdådig luksus, i sterk kontrast til jevne swazilendere. Det er ellers på høy tid at den 37 år gamle eneveldige monarken åpner for en demokratisk utvikling, mener stadig flere både i Swaziland og i det internasjonale samfunn.Men Mswati III har neppe planer om et linjeskifte i nær fremtid. Og han har nok valgt ut enda en ungjente til sitt harem før dansen tar slutt i kveld.

Kong Mswati III.
To av kong Mswati IIIs koner, Nkhosikati make la Ngangaza (t.v.) og Nkhosikati make la Masango, kan få flere "medkoner" hvis kongen i dag velger en ny blant 20 000 jomfruer.
Mange deltok i sist tirsdags feiring av at sexforbudet for jenter under 18 år ble opphevet, fire år etter at det ble innført.