Flere kilder: – Kamper pågår i Russland

En ukrainsk aksjon ni kilometer inn i Russland skapte russisk panikk.

Aftenposten har stedsverifisert disse dronebildene av det som skal være pågående kamper i Russland, like ved grensen til Ukraina.

Noen timer etter at Vladimir Putin erklærte seier i Bakhmut i Ukraina, var det noe helt annet som fikk oppmerksomhet i Russland. Mandag formiddag ble Putin orientert om at det pågikk kamper på russisk territorium.

Det bekrefter hans talsperson Dmitrij Peskov til russiske medier.

Det skal dreie seg om flere landsbyer i grenseområdet i Belgorod. På sosiale medier verserer det flere bilder og videoer av stridighetene.

NTB melder ved 18.30-tiden mandag at russiske myndigheter har satt i gang evakuering av sivile fra området der kampene pågår.

Den russiske guvernøren Vjatsjeslav Gladkov sa tidligere mandag at sivile ikke evakueres som følge av kampene. Russiske myndigheter hevder de væpnede sabotørene har rykket inn i Belgorod fra Ukraina. Guvernøren legger til at han håper krigerne som har infiltrert fylket Belgorod, «snart» blir nedkjempet.

Ukrainske myndigheter benekter at de har noen forbindelser til gruppene, som ifølge dem er russiske og kjemper et væpnet opprør mot den russiske staten.

Dette viser videoer fra området

Aftenposten har sett flere videoer fra området. Dette har vært mulig å verifisere så langt:

  • Det er kjøretøy på veien mot grensen fra Ukraina til Russland. Mye røyk langs veien tyder på kamper.
  • Det er store kjøretøyer på den russiske grensestasjonen på russisk side.
  • Det er røyk enda lenger nordøst – altså noe lenger inn på russisk side enn grensestasjonen.

Det skal dreie seg om landsbyene Kozinka, Glotovo, Gora-Podol og Grayvoron. Grayvoron ligger ca. ni kilometer fra grensen til Ukraina.

Gruppe tok på seg ansvaret

Anton Gerasjenko, som er rådgiver i det ukrainske innenriksdepartementet, melder på Twitter at det skal dreie seg om angrep utført av frivillige russere.

Det skal da dreie seg om gruppene Legion frihet for Russland og Det frivillige russiske korpset. De har også tatt på seg æren for angrepet på Telegram.

�� Videos are circulating on the channels with information about the march of the convoy of armored vehicles and fighters of the Red Army together with the Legion "Freedom of Russia" to Grayvoron. Around the checkpoint, they say, everything is on fire. Power units lojal to Putin ... https://t.co/eZlOjMbb5o https://t.co/WkMfaL4jzp

Russiske myndigheter hevdet imidlertid at det var en ukrainsk sabotasjegruppe.

Soldater fra Det frivillige russiske korps poserer i en video, som de hevder er tatt i forbindelse med dagens aksjon. Det har ikke vært mulig å verifisere hvor bildet er tatt.

– For å skape forvirring

Flere russiske militærbloggere har også rapportert om kamper. Igor Girkin, som har vært delaktig i den russiske krigføringen i Ukraina siden 2014, legger skylden på Det frivillige russiske korpset.

Han skriver at dette er forventet for å skape forvirring i den russiske krigsmaskinen.

– Dette vil åpenbart bli brukt til propaganda, skriver han på Telegram.

At ukrainsk-kontrollerte styrker kunne rykke ni kilometer inn i russisk territorium, førte også til intern kritikk i Russland. Bare i Belgorod er det brukt ti milliarder rubler på å styrke forsvarslinjene.

– Det verste er at dette viser at vi har mistet initiativet i krigen, skrive den nasjonalistiske Telegram-kanalen Rybar.

Bildet er en skjermdump fra en av videoene, som de russiske soldatene som kjemper for Ukraina, har lagt ut i dag.

– Tiden er inne for å knuse Kremls diktatur

Det russiske frivillige korpset (RDK) og Legionen for frihet for Russland (LSR) er omstridte grupper som inngår i den internasjonale brigaden i Ukraina.

De består i hovedsak av russiske statsborgere, som har vervet seg for å kjempe med Ukraina mot Russland. De har tidligere gjennomført lignende angrep over grensen, blant annet i mars og april i Brjansk-regionen.

Gruppene, som er anklaget for å være et rent PR-påfunn, delte i morges bilder og videoer fra aksjonen. Hensikten er å vise at deres soldater inne på russisk territorium.

Innholdet i videoene underbygger også at dagens angrep dreier seg om informasjonskrig. Hensikten er å skape forvirring og frykt i Russland. Målet er å gi inntrykk av at russere tar til våpen for bekjempe Putin.

For å vise at de faktisk har vært over grensen til Russland, delte «Det frivillige russiske korpset» videoer, som viser at soldatene står foran skiltet til landsbyen Ljubimovka på russiske side.

– Vi er russere akkurat som dere, sier de i en av videoene.

– Tiden er inne for å knuse Kremls diktatur.

Flere observatører tolker også aksjonene som et forsøk på å lokke den russiske hæren til å forflytte styrker til denne delen av grensen.

Kampene har vært hardest om grensestasjonen Grajvorno. Videoene tyder på at 5–6 militære kjøretøyer deltok i operasjonen, inkludert to stridsvogner.

Det betyr at det rent militært var en liten aksjon, og ikke en del av en større operasjon.

Ukrainsk etterretning: Kun russere deltar

Fra ukrainsk side understrekes at det utelukkende er russiske statsborgere som har deltatt i angrepet.

– De startet en operasjon for å frigjøre disse territoriene i Belgorod-regionen fra det såkalte Putin-regimet og presse fienden tilbake for å skape en sikkerhetssone for å beskytte sivile i Ukraina.

Det sier talsmannen for den ukrainske etterretningstjenesten Andriy Yusov til den ukrainske avisen Suspilne.

En talsmann for Ukrainas president hevdet at den ukrainske hæren ikke har noe som helst med angrepene å gjøre.

Både USA og Nato har tidligere gitt klart uttrykk for at man ikke ønsker at ukrainske styrker skal gå inn på bakken i Russland.