Verden

Palestinske grupper truer norske diplomater

EUs Gaza-kontor ble i dag omringet av væpnede menn som raser på grunn av karikaturtegningene av profeten Muhammed. Norsk UD har stengt sitt kontor i Al Ram.

 • Kristjan Molstad

En gruppe på rundt 12 væpnede menn omringet i dag EUs kontor i Gaza. De væpnede mennene krever en unnskylding innen 48 timer fra franske, danske og norske myndigheter på grunn av Muhammed-tegningene som har stått på trykk.

De bevæpnede mennene skal angivelig tilhøre den militante gruppen Islamsk Jihad og den såkalte Yassir Arafat-brigaden — en fraksjon av Fatah. Mennene skjøt i luften før de stilte seg opp foran inngangen og leste opp sin kunngjøring.

— Vi vil følge nøye med, og hvis europeiske land fortsetter med sine angrep mot islam og profeten, vil vi legge dette kontoret i ruiner, sier en talsmann for Yassir Arafat-brigaden til nyhetsbyrået Reuters.

En annen militant Fatah-fraksjon, kalt Abu el-Reesh-brigaden, sa at innbyggere i Norge, Danmark, Frankrike og Tyskland "vil være i fare" dersom myndighetene ikke kommer med en offisiell unnskyldning innen ti timer.

De væpnede mennene forsvant fra stedet etter tre kvarter. Inge ble skadet i opptrinnet.

Stengte norsk kontor

Ifølge kilder Aftenposten.no har snakket med, er EUs Gaza-kontor ikke bemannet. Kontoret har i hovedsak vært tomt hele uken på grunn av den økende spenningen i Gaza.

Etter et hastemøte i formiddag bestemte Utenriksdepartementet seg for å stenge det norske representasjonskontoret til palestinske myndigheter for publikum.

— Vi ser svært alvorlig på dette. Det er en svært alvorlig trussel, og en svært alvorlig situasjon for våre folk i området, sier informasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD til NTB. Det er ni norske diplomater og 14 lokalansatte nordmenn og palestinere på representasjonskontoret, i alt 23. I tillegg kommer familiemedlemmer.

Utenriksdepartementet vurderer fortsattt om kontoret, som ligger i Al Ram, mellom Jerusalem og Ramallah på Vestbredden, skal evakueres. En beslutning blir tatt senere i dag.

Sten Arne Rosnes er leder ved Det norske representasjonskontoret overfor palestinske myndigheter i Midtøsten og er blant diplomatene som nå trues. Overfor Aftenposten.no bekreftet han i formiddag at han enda ikke har forlatt de palestinske områdene. For øvrig vil Rosnes ikke uttale seg om situasjonen.

Tidligere aksjoner

For fire dager siden holdt væpnede og maskerte menn pressekonferanse utenfor EU-kontoret i protest mot karikaturene som opprinnelig ble publisert i Jyllands-Posten. I går ble karikaturene også publisert i flere andre europeiske land.

Tidligere i uken ble norske og danske flagg brent i demonstrasjoner i de palestinske områdene.

Redaktør sparket

I går trykket den franske avisen France Soir tegningene fra Jyllands-Posten. I dag morges ble det kjent at avisens redaktør allerede har fått sparken på grunn av tegningene. Likevel er franske diplomater truet av de militante organisasjonene.

Senest i går var norske, danske og svenske utsendinger i møte med mufti Ikrema Sabri i Jerusalem. Rosnes beskrev møtet som godt, og muftien ga uttrykk for at han ville be partene om å roe seg i forbindelse med reaksjonene på Muhammed-tegningene. Myndighetene håper at muftien vil bruke innflytelsen sin og be andre muslimske ledere gjøre det samme i forbindelse med fredagsbønnen i morgen.

Alvorlig ment

— Alle statsborgere og diplomater fra disse landene kan bli sett på som mål for Komiteene for folkelig motstand (PRC) og al-Aqsa-martyrenes brigader, heter det i en felles kunngjøring fra de to gruppene.

En talsmann for PRC, Abu Mudjahid, understreker at trusselen omfatter alle norske, danske og franske statsborgere i de palestinske områdene, og at den i høyeste grad er alvorlig ment.

— Vi krever at kontorene og konsulatene til disse tre landene stenger. Dersom så ikke skjer, vil vi ikke nøle med å ødelegge dem, heter det i kunngjøringen.

Krever boikott

De to gruppene krever også boikott av norske, danske og franske varer, og advarer alle mot å selge dem.

— Vi advarer alle som selger produkter fra disse tre landene, heter det i kunngjøringen.

PRC er en væpnet islamsk gruppe, mens al-Aqsa-martyrenes brigader har sitt utspring i Fatah, den største og mest sekulære palestinske gruppen som i forrige uke tapte valget til ny palestinsk nasjonalforsamling.

 1. Les også

  Magazinet-redaktør angrer

 2. Les også

  Bloggere aksjonerer med Muhammed-tegninger

 3. Les også

  Danskene frykter fredagsbønnen

 4. Les også

  Vil roe gemyttene

 5. Les også

  Redaktøren i France Soir får sparken

Tidligere denne uken ble norske og danske flagg brent i Gaza mens tusenvis av demonstranter viste avsky for trykkingen av Muhammed-tegningene. Foto: REUTERS/Damir Sagolj

For noen dager siden demonstrerte maskerte menn fra Yassir-brigadene utenfor EUs Gaza-kontor. I dag er EU-kontoret omringet av væpnede menn som krever en unnskyldning for karikaturene. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag

 2. VERDEN
  Publisert:

  To måneder gamle Mohammed hadde en dødelig hjertefeil - så kom hjelpen fra uventet hold

 3. KRONIKK
  Publisert:

  Hvor langt skal vi gå for å stoppe innvandring til Europa? | Rolandsen, Sandnes og Marsh

 4. NORGE
  Publisert:

  De kom til Oslo som fredelige diplomater. I virkeligheten er de tilknyttet russisk etterretning.

 5. NORGE
  Publisert:

  Broren til løslatte Kjartan Sekkingstad: – Jeg er glad og lettet

 6. VERDEN
  Publisert:

  Igor Girkin og hans menn kom til byen. Så startet de krigen som har kostet 10.000 menneskeliv.