Verden

Norges klimaminister hyller forbud i Indonesia

Indonesia innfører totalforbud mot ødeleggelse av torvmyr. Et stort fremskritt for skogsamarbeidet, mener klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Indonesiske brannmenn rir på en elefant når de patruljerer et skog og torv-område i Riau-provinsen.
  • Ntb

Indonesias president Joko Widodo kunngjorde forbudet da Vidar Helgesen besøkte ham i presidentpalasset i Jakarta onsdag.

— Dette er en beskjed med stor global betydning, sier Helgesen på telefon til NTB.

Det nye moratoriet gjelder rydding og drenering av eksisterende torvmyr. Forbudet skal tre i kraft innen 1. juni.

Norge lover å støtte initiativet.

— På kort sikt er vi villige til å stille opptil 50 millioner dollar til disposisjon for å få dette forbudet iverksatt, sier Helgesen.

Har du tips til saker om klima eller miljø? Tips Aftenpostens journalister her på e-post. Har du sensitiv informasjon kan du også bruke kryptert PGP-epost

Håper på fremskritt

Blir forbudet håndhevet fullt ut, kan det ifølge Klima- og miljødepartementet gi utslippsreduksjoner som er titalls ganger så store som Norges samlede utslipp av klimagasser.

— Det er gjennomføringen som vil avgjøre hvor vellykket det blir, sier Helgesen.

Han understreker at tiltaket kan bli kontroversielt i Indonesia. En mengde småbønder, selskaper og politiske grupper vil ifølge ham ha interesse i at status quo består.

Norge ser derimot på tiltaket som nødvendig for å oppnå resultater i det norske klima- og skogsamarbeidet med Indonesia. Samarbeidet startet i 2010, men har så langt ikke gitt resultater i form av redusert avskoging.

— Nå ser vi for første gang mulighet for store fremskritt i Indonesia, sier Helgesen.

  • Ole Mathismoen skrev om Indonesia i fjor: Her skjer verdens største CO2-utslipp akkurat nå

Gigantiske branner

Helgesen håper spesielt at forbudet mot ødeleggelse av torvmyr vil gi en reduksjon i de store brannene som har herjet Indonesia og nabolandene.

Brannene i Indonesia i fjor høst forårsaket voldsomme skader på miljøet, økonomien og ikke minst folks liv og helse, fastslår klima- og miljøministeren. Samtidig utgjør de en enorm kilde til utslipp av klimagasser.

Store skogbranner er vanlig i Indonesia deler av året, når bønder setter fyr på regnskog for å rydde plass til mer jordbruk. Men fjorårets branner var de verste på flere tiår. Enkelte dager førte brannene til større utslipp av klimagasser enn utslippene fra hele USA.

Brannene har satt torvmyr høyt på den politiske agendaen i Indonesia, ifølge Helgesen.

— Skog har derimot kommet litt i bakgrunnen. Vi har lagt vekt på at det er en helhet, sier han.

Lite penger utbetalt

Norge har satt av i alt 1 milliard dollar til samarbeidet med Indonesia. Målet er å redusere utslippene av klimagasser fra ødeleggelse av både regnskog og torvmyr i landet.

Men Indonesia får kun penger når landet har konkrete resultater å vise til. Det har det vært lite av hittil, og så langt har Norge derfor kun utbetalt rundt 6 prosent av midlene.

Norge forsøker nå å få på plass bedre systemer for overvåking av skogområdene, forteller Helgesen.

— Vi har snakket mye om å få på plass et nasjonalt kartsystem som gir oversikt over hvor områdene med skog og torvmyr ligger. Det har de ikke i dag, men dette er nå under utarbeidelse med norsk støtte, sier han.

Ja, det ble en klimaavtale i Paris, men vi er langt fra en løsning:

Les også

«Alle» sier vi må gjøre noe med klimaet nå. Her er syv punkter om hvorfor det er så vanskelig.

Pengene måtte gå til flyktninger i Norge i stedet:

Les også

Sa hun ville gi mer regnskogpenger i går, kuttet 380 millioner i dag

Les mer om

  1. Klima
  2. Indonesia
  3. Vidar Helgesen
  4. Klima- og miljødepartementet
  5. CO2