Tusenvis av innbyggere har forlatt Kherson i masseevakuering

Tusenvis av innbyggere i russiskokkuperte Kherson sør i Ukraina forlot onsdag byen i full fart. Det gjorde også den russisk-innsatte administrasjonen.

Ukrainske soldater undersøker en grøft som russiske soldater har gravd i Kherson fylke, etter å ha gjenerobret området.

Evakueringen skjer samtidig som ukrainske styrker gjennomfører en motoffensiv i Kherson fylke for å gjenerobre okkuperte områder.

Både busser og ferjer ble brukt for å tømme byen for sivile. En av dem, en mann ved navn Konstantin, sier til nyhetsbyrået AP at tusenvis av mennesker har stilt seg i kø for å komme seg bort fra byen.

– Det ser mer ut som panikk enn en organisert evakuering. Folk kjøper de siste restene av grønnsaker i grønnsakbutikkene og løper til Khersons elvehavn, der tusenvis av mennesker allerede venter, sier han og legger til at folk ikke vet hvor de blir transportert.

Militær unntakstilstand

Masseevakueringen startet samme dag som Russlands president Vladimir Putin kunngjorde militær unntakstilstand i Kherson fylke og tre andre ukrainske fylker som Russland nå hevder er russiske.

Unntakstilstanden trer i kraft torsdag.

Ifølge Konstantin kjører kolonner med militære kjøretøy rundt i byen, mens sivile lastebiler frakter arkiver med dokumenter som tilhører de russisklojale myndighetene, til den andre siden av Dnipro-elven.

– Det er stort sett prorussiske tjenestemenn, statsansatte, familier med barn og eldre som flykter. Folk er blitt redde av snakket om eksplosjoner, raketter og en mulig blokade av byen, sier han videre.

Russiske soldater blir værende

Tidligere onsdag sa den russisk-innsatte lederen i byen, Vladimir Saldo, at hele byadministrasjonen blir evakuert.

– Hele administrasjonen forflytter seg alt i dag til den venstre bredden av Dnipro-elven, uttalte han på statlig russisk fjernsyn.

Evakueringen skjer ifølge ham fordi administrasjonen tar sine forholdsregler, samtidig som de russiske styrkene blir værende i byen.

– Byen blir værende helt og fullt på våre hender, men vi må sørge for at sivilbefolkningen er trygg. Det er ingen som vil gi slipp på Kherson. De russiske soldatene vil kjempe til døden, sier Saldo, som også oppgir at veiene inn til byen vil være stengt i sju dager.

Kamper

Det er de siste dagene meldt om harde kamper i Kherson fylke, og flere områder er ifølge Ukraina inntatt av ukrainske styrker.

Ifølge nestlederen i den Moskva-lojale administrasjonen, Kirill Stremousov, har de ukrainske styrkene angrepet landsbyene Nova Kamianka og Beryslav, men han sier at angrepene er slått tilbake.

Stremousov hevder også at Ukraina har satt inn titusenvis av soldater for å gjenerobre Kherson.

Russiske styrker skal på sin side ha hatt framgang i Kharkiv-fylket og hevder å ha erobret flere områder fra ukrainske styrker der.

Advares mot bombing

Tidligere onsdag opplyste Saldo at mellom 50.000 og 60.000 innbyggere i byen Kherson skal evakueres de seks neste dagene.

Sivile får kun anledning til å reise i retning Russland eller til andre russiskkontrollerte områder i Ukraina.

Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti har innbyggerne mottatt tekstmeldinger der de blir bedt om å evakuere «før den ukrainske hæren begynner å bombe».

Regjeringen i Kyiv sier Russland nå forsøker å skremme sivilbefolkningen i Kherson til å evakuere.