Verden

Japan i alarmberedskap etter ny rakettoppskyting fra Nord-Korea

I Japan har folk fått beskjed om å søke ly tidlig fredag morgen, etter at det ble klart at Nord-Korea har skutt opp en ny rakett.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un, her sett på en TV-skjerm i Tokyo, sto bak nok en rakettoppskyting fredag morgen lokal tid. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB scanpix

  • Christina Pletten
    Christina Pletten
    Kommentator

Raketten skal være skutt opp fra Sunan, et sted i nærheten av den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang, klokken 6:57 lokal tid, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Det sørkoreanske forsvarsdepartementet kalte det innledningsvis «et uidentifisert objekt», men amerikanske og japanske myndigheter har bekreftet at det var en rakett. Den nådde en høyde på 770 kilometer over havet og fløy en distanse på 3700 kilometer.

Det er langt nok til å nå det amerikanske territoriet Guam.

Den japanske regjeringen sendte ut et nødvarsel, og ba innbyggerne i deler av landet om å søke dekning. Missilet fløy over det nordlige Japan og landet i havet, 2000 kilometer fra kysten av Hokkaido.

Japanske aviser har laget ekstrautgaver om oppskytingen. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB scanpix

Hastemøte i FN

FNs sikkerhetsråd innkaller til hastemøte fredag etter at Nord-Korea har skutt opp en ny mellomdistanserakett over Japan, melder NTB.

Mandag holdt FNs sikkerhetsråd et møte om situasjonen i Nord-Korea hvor de innførte flere sanksjoner mot regimet. Nord-Korea har kommet med sterke trusler mot land som Japan, USA og Sør-Korea etter møtet.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har fordømt missiltesten i en twittermelding.

– Nord-Koreas missiltest er et nytt uforsvarlig brudd på FNs resolusjoner, og utgjør en omfattende trussel mot internasjonal fred og sikkerhet som krever global respons, skriver Stoltenberg.

Gjentatte provokasjoner

Nord-Korea skjøt også en rakett gjennom japansk luftrom i forrige måned.

– Disse gjentatte provokasjonene fra Nord-Korea kan ikke godtas, og vi protesterer på det sterkeste, sa stabssjefen for den japanske regjeringen Yoshihide Suga fredag.

En korrespondent for det australske mediehuset ABC forteller at innbyggerne i Hokkaido i Japan ble vekket av mobilvarsel på sms. I meldingen sto det at de burde søke dekning, forteller korrespondenten Rachel Mealey.

Japans statsminister Shinzo Abe returnerte fra India fredag. Alarmen gikk i deler av landet etter at en nordkoreansk rakett fløy over japansk luftrom. Foto: Yu Nakajima / AP / NTB scanpix

Tillerson oppfordrer Russland og Kina til aksjon

USAs utenriksminister Rex Tillerson sa i en pressemelding natt til fredag at de nye sanksjonene mot Nord-Korea var å anse som et minstemål.

– Vi ber alle nasjoner om å sette inn nye tiltak mot Kim-regimet, sa Tillerson i pressemeldingen.

– Kina skaffer Nord-Korea mesteparten av oljen. Russland er den største utnytteren av nordkoreansk tvangsarbeid. Kina og Russland må markere sin intoleranse overfor disse uansvarlige oppskytningene gjennom direkte handlinger, sa Tillerson.

Her er flere saker om atomtrusselen fra Nord-Korea:

  • Det store atommysteriet skremmer en hel verden. Spørsmålet er hvordan Nord-Korea klarte det så raskt.
  • Her er fire måter Trump kan hindre atomkrig. Ingen av dem er gode.
  • Kina slutter seg til strenge sanksjoner. Nå strupes tilgangen på olje.

Les mer om

  1. Nord-Korea