Verden

Obama presser Ukraina til å komme Putin i møte

Ukraina har startet en prosess for å gi østlige regioner større selvstyre, slik Russland mener er nødvendig for å få slutt på krigen.

En dame sitter i leiligheten sin som nylig ble bombet i Horlivka i Donetsk-regionen i Øst-Ukraina. Til tross for våpenhvilen fortsetter kamphandlingene mellom de ukrainske regjeringsstyrkene og de russiskstøttede opprørerne.
  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale

I slutten av forrige uke ga Ukrainas konstitusjonsdomstol grønt lys for at landet skal kunne endre grunnloven, skriver The Kyiv Post. Bakgrunnen er at Porosjenko har foreslått å endre grunnloven for å gi regionene mer lokalt selvstyre. I forslaget heter det også at det lokale selvstyret i de opprørskontrollerte områdene i Donetsk og Luhansk skal bestemmes av en egen lov.

USAs viseutenriksminister Victoria Nuland var i midten av juli i Kiev for å legge press på Ukraina for at grunnlovsendringen skal bli vedtatt. Overfor internasjonale nyhetsbyråer fremholdt hun at USAs mål var å få Ukraina til å overholde våpenhvileavtalen for Øst-Ukraina fra Minsk i februar i år.

Tusenvis drepte

Ifølge avtalen skal kampene opphøre, tunge våpen skal trekkes tilbake fra fronten, internasjonale observatører skal få tilgang og russiske tropper som har vært involvert i kampene, skal trekkes tilbake. Samtidig skal Ukraina gi økt selvstyre til utbryterrepublikkene øst i landet.

Ukraina og separatistene har beskyldt hverandre for ikke å overholde våpenhvileavtalen. 6500 mennesker skal være drept siden krigen startet i april i fjor, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) fortalte denne uken at artilleriangrepene fra begge sider i konflikter har økt de siste ukene.

To opprørssoldater holder vakt i Øst-Ukraina.

Hestehandel?

Da Nuland var i Kiev oppfordret hun nasjonalforsamlingen til å vedta grunnlovsendringen, og hun sa at det var svært viktig at Ukraina holder sine løfter i Minskavtalen om økt autonomi for Donetsk og Luhansk.

Ukrainske og russiske kommentatorer har spekulert i at USA har inngått en hestehandel med Russland for at Moskva skulle støtte atomavtalen med Iran, men det avviste den amerikanske viseutenriksministeren.

Nasjonalforsamlingen stemte for å oversende grunnlovsforslaget til konstitusjonsdomstolen, og senere denne måneden skal den stemme over forslaget. For å endre grunnloven kreves det da et kvalifisert flertall, noe som innebærer at minst 300 av de 450 delegatene må stemme for. Mange ukrainere er skeptiske til å gi økt selvstyre til de opprørskontrollerte områdene øst i landet. Det gjelder også mange parlamentarikere.

USAs president Barack Obama.

Russland invaderte

  1. februar i fjor invaderte maskerte russiske soldater Krim, og den påfølgende måneden annekterte Russland den ukrainske halvøya. Deretter startet en krig i Øst-Ukraina som Kiev mener Putin står bak, noe den russiske presidenten benekter.

Vesten har innført økonomiske sanksjoner mot Russland, og Moskva har svart med samme mynt. USA og EU hevder at Russland forsyner opprørerne i Øst-Ukraina med soldater, våpen og tungt militærmateriell.

I juni vedtok EU å fortsette sanksjonene i enda ett år. Norge har sluttet seg til disse sanksjonene. For noen dager siden trappet USA opp sine sanksjoner. Flere nye personer og selskaper står nå på USAs sanksjonsliste mot Russland.

Les også

  1. Russland gjentar krav på Nordpolen

  2. Kommentar: Kampen om Nordpolen spisser seg til

  3. Russisk veto mot forslag om MH17-domstol

Les mer om

  1. USA
  2. Russland
  3. Ukraina