Frankrike: Økt frykt for mer brutal terror

SAINT-PRIEST(Aftenposten): Sjokket etter terroren i Frankrike avløses av frykt for at landet vil se en ny, mer brutal terror komme. En type terror som vil være vanskeligere å forebygge.

ta6ecee1.jpg
  • Alf Ole Ask
ta6ee2bd.jpg
ta6ee72a.jpg

Lørdag rykket Frankrikes statsminister Manuel Valls ut og advarte mot mulige nye terrorangrep.

Det er flere trekk ved fredagens terrorangrep som får garvede terrorforskere til å sperre øynene opp:

  • Den rituelle henrettelse, da den 54 år gamle direktøren i transportfirmaet ble halshugget og hodet hengt opp på et gjerde, omkranset av flagg.
  • Den 35 år terrorsiktede, Yassin Salhi, angrep et industrianlegg. Tidligere har man valgt seg mål som er politiske eller religiøse symboler.
  • Sahli bodde i et område preget av integrering og uten synlige konflikter mellom muslimer og andre.
    Les også:
Les også

Halshugde sin tidligere sjef før angrep mot fransk fabrikk

– Her spiller alle ungene fotball med hverandre. De leker sammen. Vi har ikke noe problem med ungdom som faller utenfor, sier Hamila, som er en av naboene til mannen som nå er siktet for terror. Han vill ikke oppgi sitt fulle navn.

Hamila er nabo med den 35 år gamle terrorsiktede Yassin Salhi. – Onsdag snakket jeg med ham i en halv time om vær og vind. Vi snakket litt om jobben hans. Han ga ikke uttrykk for noen misnøye med Frankrike, sier Hamila.

Hamila bor i en leilighet på det samme inngjerdede området. Her hvor fire etasjers blokker avløser småhusbebyggelse.

Naboer: En normal familie

I nabolaget – som i resten av Frankrike – rister de sjokkert på hodet av det som har skjedd.

35-åringen bodde med familien; kone og tre barn, i et område som er kjent for å være bra integrert

–Ungene går på samme skole. Vi møtes utenfor husene er på kveldene i helgene. Unge leker og folk snakker sammen, forteller Hamila, som svarer nei på som han noen gang har vært hjemme hos 35-åringen og familien.

Lederen i den lokale moskeen, Nancer Bdenyaha, sier at 35 åringen var en glede å ha på besøk i moskeen.

Denne idyllen er så langt du kan komme fra innvandrerforstedene i Paris som er selve symbolet på vold, terrorrekruttering og en mislykket integreringspolitikk.

Hadde plettfritt rulleblad

Onsdag snakket jeg med ham i en halv time om vær og vind. Vi snakket litt om jobben hans. Han ga ikke uttrykk for noen misnøye med Frankrike, sier Hamila og flytter solbrillene opp i pannen.

Heller ikke Modi, som bor i nabohuset, har merket seg noe spesielt med Yassin Sahli, og beskriver ham som en stille og tilbaketrukken fyr.

–Er dere redde?

– Ikke nå, nå er han jo tatt. Men det er sjokkerende å tenke på at han bodde her, sier Modi, en av de nærmeste naboene som forteller at 35 åringens barn leker med hans. Ingen av de to naboene vil stå frem med fullt navn.

– Er dere redde? – Ikke nå, nå er han jo tatt. Men det er sjokkerende å tenke på at han bodde her, sier Modi.

Men 35-åringen, som har et plettfritt rulleblad, var i perioden 2006–2008 under overvåking fordi politiet mistenkte radikalisering og kontakt med radikale muslimske grupper. Hva som skjedde rundt dette, blir nå et tema.Det er slike soloterrorister som nesten dukker opp fra intet, som myndighetene frykter mest.

Halshuggingen et signal

Garvede terrorforskere mener at halshuggingen sammen med flaggene er et klart signal.

Terroreksperten Alain Rodier mener det viser det den ideologiske inspirasjonen som har preget attentatmannen.

Fremgangsmåten ved å henge opp hodet tolkes som å være inspirert av fundamentalister. Den 35 år gamle terrorsiktede har – så vidt man vet så langt – ikke hatt noen direkte kontakt med for eksempel Syria-farere.

Lørdag satt 35-åringen i avhør hos fransk politi. 35-åringens kone og søster er også pågrepet, i tillegg til en annen mann.

Verdighet og politikk

Lørdag formiddag samlet 200 mennesker seg foran rådhuset i Saint-Quentin-Fallavier til ett minutts stillhet. Det er kommunen der den terrorrammede bedriften Air Production holder til.

Imens pågår etterforskningen. Fabrikkområdet er avsperret.

Frankrikes president François Hollande var rask ute med å ta grep om situasjonen og styrket beredskapen.

Opposisjonen, anført av Nasjonal Fronts leder Marine Le Pen, krever nå at alle som støtter ekstrem islamisme skal deporteres og grensekontroll gjeninnføres.

Tidligere president Nicolas Sarkozy karakteriserte angrepet som en krigserklæring mot Frankrike.

Innvandring ligger an til å bli et av de heteste temaene ved neste presidentvalg i 2017.

Flere var i helgen ute og advarte mot en ytterligere stigmatisering av muslimer. Flere av den terrorsiktedes naboer viste til at dette var en manns verk, ikke en religion.

Bekymret for industriterror

Det er første gang en i Frankrike ser at denne type terroraksjoner retter seg mot industrianlegg. Dette har ikke en umiddelbar politisk eller religiøs symbolverdi. Franske sikkerhetseksperter sier at akkurat dette bekymrer. Ifølge sikkerhetsekspert Tristan Raymon er det 1200 slike anlegg bare i Frankrike som behandler nærmest lettantennelige saker. Det dreier seg om alt fra raffinerier til slike gassanlegg.

–Det er helt umulig å fjerne risikoen for terrorangrep, sier de to sikkerhetsekspertene til avisen Le Progres, som kommer ut i Lyon.