Fredag ble 151 mennesker drept i krigen i Syria

Fredag ble 151 mennesker drept i Syria. Etter en kortvarig våpenhvile, raser kampene for fullt i Syria.

Gutten løper gjennom gaten, for å komme unna flammer og metallbiter. Bildet er tatt lørdag for en uke siden, da minst 20 sivile ble drept i luftangrep fra syriske regjeringsstyrker i byen Douma.
  • Reidun J. Samuelsen

En nøktern nyhetsmelding fra Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) forteller at 151 mennesker mistet livet fredag den 28. august. 18 av dem var sivile. Denne dagen var det kamper like sør for hovedstaden Damaskus, og granatnedslag i selve byen.

Minst 220 000 mennesker er drept i konflikten. Halvparten av innbyggerne i Syria har flyktet hjemmefra. Mange er på vandring etter fredelige områder i eget land, rundt fire millioner mennesker har reist utenlands.

Våpenhvile brøt sammen

Lørdag, tiltok kampene i områdene mot grensen til Libanon. En kortvarig våpenhvile i dette området, mellom syriske opprørere på den ene siden, og regjeringshæren og den libanesiske Hizbollah-militsen på den andre, var brutt sammen.

Samtaler med mål om å forlenge våpenhvilen var underveis, men partene klarte ikke bli enige, opplyser SOHR.

Bare i løpet av de siste ti månedene har ytterligere én million mennesker flyktet fra Syria, skriver Flyktninghjelpen på sine hjemmesider. Noen av dem finner veien til Norge.

Granatangrep mot sivile

Lørdag for en uke siden ble minst 20 sivile drept i luftangrep fra syriske regjeringsstyrker i byen Douma, opplyser Rami Abdulrahman, leder for den syriske observatørgruppen for menneskerettigheter til nyhetsbyrået AFP. Byen, som ligger like øst for Damaskus, er under opprørsstyrkenes kontroll. Ytterligere 200 mennesker ble enten såret i angrepet, eller fanget under bygningsmassene etter granat— og luftangrepet, skriver NTB.

Den lille jenta løftes ut av en hjelpearbeider. Hun er dekket av støv, etter at bygninger raste sammen i Douma. Observatører uttalte til nyhetsbyrået AFP at regjeringsstyrker gjennomførte tunge granat- og luftangrep i området.

Bildene som følger nyhetsmeldingen viser små barn som løper for livet, mens det brenner rundt dem etter angrepet. En liten jente, dekket av støv, løftes ut av en hjelpearbeider.Søndag forrige uke ble mer enn hundre mennesker drept i den samme byen da regjeringsstyrker angrep.

— Stadig verre

Borgerkrigen i Syria startet i mars 2011 med fredelige demonstrasjoner mot regimet til Bashar al-Assad, kort tid etter at Egypts president Hosni Mubarak ble styrtet. Siden den gang har det utviklet seg en stadig mer brutal borgerkrig, og konflikten i Syria omtales nå som verdens verste humanitære krise.

Over 12 millioner syrere, rundt halvparten av befolkningen, trenger akutt humanitær hjelp som følge av borgerkrigen. Men siden juni har ikke FN klart å levere humanitær hjelp til 420.000 mennesker som bor i beleirede områder.

- Situasjonen i landet blir stadig verre, sa FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien til FNs sikkerhetsråd denne uken.

Av ytterligere 4,6 millioner syrere som bor i områder med svært vanskelig tilgang, har bare 12 prosent fått mathjelp de siste månedene.

Les også vår reportasje fra grensen mellom Serbia og Ungarn:

Les også

- Vi dør om vi blir i Syria

Et delt land

En rekke opprørsgrupper kjemper mot regjeringsstyrkene og hverandre i landet, blant dem Nusrafronten som regnes som terrornettverket al-Qaidas forlengede arm. Opprørsgruppene får støtte fra ulike land, blant dem Tyrkia, Saudi-Arabia, Qatar og USA.

IS-opprørere la tirsdag ut bilder som angivelig viser ødeleggelsen av et tempel fra romertiden i byen Palmyra i Syria.

Terrorgruppen Den islamske staten (IS) har det siste året tatt kontroll over store områder både i Syria og nabolandet Irak. Deres barbariske metoder har sjokkert en hel verden, og i september i fjor gikk USA til krig mot IS. Sammen med flere allierte land har de bombet antatte opprørsmål fra luften, noe Assad stilltiende godtar. Fredag deltok tyrkiske fly for første gang i den amerikanskledede koalisjonens luftangrep mot Den islamske staten (IS).

Det opplyser Tyrkias utenriksdepartement lørdag ettermiddag. Angrepene var rettet mot IS-mål i Syria.