Konservativ avis spår Labours dommedag om denne mannen vinner
LONDON (Aftenposten): Ekspertene spår kaos. Motstanderne godter seg. Den radikale overraskelsesmannen Jeremy Corbyn (66) leder rotteracet som ny Labour-leder.
Jobben som Labours nye leder og statsministerkandidat står fortsatt ledig, og nå spisser kampen seg til. Denne uken kom "sjokkbeskjeden" om at den relativt ukjenteJeremy Corbyn (66), fra partiets ytterste venstreflanke, leder på to meningsmålinger.
— Vinner han vil det bli en fullstendig revolusjon i Labour. Det vil bli en nærmest utenkelig katastrofe for partiet rent styringsmessig, det vil bli fullstendig kaos og anarki. Han vil neppe klare å lede partiet, og han blir nødt til å sparke omtrent alle som jobber for Labour nasjonalt, sier politikkprofessor Steven Fielding ved universitetet i Nottingham.
Så kontroversiell er Corbyn, selv i eget parti.
Av Labours 232 parlamentspolitikere tilhører Corbyn en gruppe bestående av 10 folkevalgte lengst til venstre, og vil neppe få stemmer fra noen av de andre. Men veteranen har i løpet av sommerukene klart å mobilisere støtte blant fagforeningene og i partiets grasrot, de som mener Labour har tapt to valg på rad fordi de er for utydelig sentrumsorienterte.
Konservativ spøk
Og Corbyns kandidatur er naturligvis godt nytt for høyresiden.
Den konservative avisen The Daily Telegraph godter seg så mye over Corbyns popularitet at de har startet en kampanje der de oppfordrer sine lesere til å melde seg inn i Labour-partiet. Årsak? Da kan de være med å stemme frem Corbyn til partileder, noe avisen mener vil være nådestøtet for et parti som ligger langt nede.
— Corbyns popularitet, enten han vinner eller ei, er glimrende for de konservative. Det bekrefter skremselsbildet de tegner av et Labour som henger igjen i fortiden og som er i lomma på fagforeningene.
For folk flest i Storbritannia har Corbyn frem til nå vært et ukjent navn, selv om han har sittet i parlamentet sammenhengende siden 1983.
— Han har aldri vært i nærheten av å bli minister. For mens partiet gradvis har beveget seg lenger mot høyre, har Corbyn fortsatt å stemme på den politikken han ble valgt inn på i 1983, sier Fielding.
I perioder har han stemt mot Labour-majoriteten i en fjerdedel av alle saker. Hans hjertesaker er fattigdomsbekjempelse og krigsmotstand, og han er blant annet motstander av kjernefysiske våpen.
Alternativ type
Corbyn skiller seg kraftig fra de andre kandidatene, som de sentrumsorienterte partitoppene Andy Burnham og Yvette Coope i tillegg til høyrefløyens Liz Kendall. De er alle er i 40-årene, relativt moderate og godt kjente navn med ministerposter og tunge partiverv på CV-en.
— Corbyn er den eneste som er krystallklar i sin økonomiske politikk, og som sier regjeringen må slutte å kutte. De andre kandidatene ligner hverandre mer, og sender ut mer blandede signaler om egen økonomiske politikk, sier professor Fielding.
- Hvem ville du satt pengene på at vinner til slutt?
— Sannsynligvis Andy Burnham.
Nytt system
Det er ikke professor Fielding alene om. De mange bettingselskapene i Storbritannia har alle Burnham som oddsfavoritt, 45-åringen med arbeiderklassebakgrunn fra Liverpool som lenge har hatt en trygg kronprinsrolle i partiet.
Nytt av året er dessuten at valgsystemet er endret. Ordningen der fagforeningene stemmer på én kandidat, på vegne av alle sine medlemmer, er nå historie. Det var slik lillebror Ed Miliband overraskende danket ut sin mer høyrelenende storebror David.
I år skal hvert Labour-medlem stemme for egen maskin, og det kan komme Corbyn til gode.
— Det er rett og slett veldig vanskelig å forutsi hvordan årets valg vil ende, fordi systemet er endret og fordi Labour har fått mange nye medlemmer siden valgnederlaget. Og disse nye medlemmene er i stor grad folk som mener partiet bør lenger til venstre.
Les også om hvordan Labour er på krigsstien i sitt forsvar av BBC om dagen. David Camerons konservative regjering mener det er på høy tid at allmenkringkasteren slankes.