Verden

- Charlie Hebdo var Al-Qaidas drømmemål

Hvis det var noen redaksjon som fremsto som et åpenbart terrormål, så var det Charlie Hebdos lokaler i Paris. Nå kommer spørsmålene om sikkerheten var god nok.

Mennene som angrep Charlie Hebdos lokaler brukte tungt skyts.
 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist

Redaksjonslokalene til det satiriske magasinet Charlie Hebdo skal ha vært høyt på listen over mål terrornettverket Al-Qaida ville ramme. At redaksjonslokalene var et yndet mål for terrorister var meget godt kjent, sier eksperter Aftenposten har snakket med.

— Det har vært et prestisjeprosjekt for Al-Qaida å gjennomføre et angrep på karikaturtegnere. Tidligere har de mislyktes, men nå klarte de det. Slik sett representerer angrepet på redaksjonslokalene til Charlie Hebdo en drøm som er gått i oppfyllelse, en hevn som er blitt fullbyrdet, sier den anerkjente forskeren Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Forsker Thomas Hegghammer.

Han sier angrepet ligger midt i en trend man har sett de siste årene med en rekke angrep med bruk av håndvåpen og en rekke forsøk på angrep på karikaturtegnere.

Redaktøren var på Al-Qaidas angrepsliste

Navnet og bildet til redaktøren i Charlie Hebdo, Stephane Charbonnier, sto på en liste over personer som var «ønsket død eller levende for forbrytelser mot Islam», i jihadistmagasinet «Inspire» i 2013. Etter angrepet i Paris onsdag, der Charbonnier var en av de 12 som ble drept, har det dukket opp twittermeldinger der Al-Qaida-listen blir gjengitt, og hvor ansiktet til Charbonnier er blitt krysset over, melder The Sydney Morning Herald.

Kunne sagt på forhånd at de var et terrormål

Hegghammer sier redaksjonslokalene til Charlie Hebdo var et av de stedene han på forhånd kunne ha sagt var et terrormål.

— Karikaturtegnere var på toppen av mål de ønsket å ta og Charlie Hebdo var på toppen av listen over karikaturtegnere de ville ramme, sier Hegghammer.

Kritisk til sikkerhetstiltakene

Forsker Helge Lurås stiller spørsmålstegn ved sikkerheten rundt redaksjonen til Charlie Hebdo.

Forsker Helge Lurås.

Redaksjonen hadde i flere år vært pådratt seg ekstreme islamisters vrede på grunn av sine satiriske tegninger og ble brannbombet i 2011 etter at de utga et spesialnummer om profeten Mohammed. Redaktøren Stephane Charbonnier hadde politivakt.Men tiltakene viste seg å være lite effektive mot et angrep som ble gjennomført som et kommandoraid.

— Sikkerhetstiltakene kan ha gitt en falsk trygghet

— Sikkerhetstiltakene kan ha gitt en falsk trygghet. Det skal veldig mye til for å stoppe et angrep som gjennomføres med slik målbevissthet og bevæpning og man kan argumentere med at ikke alle mulige mål kan forsvares tilstrekkelig, men det spørs om ikke Charlie Hebdos lokaler var et så åpenbart mål, med en så stor symbolverdi, at det burde ha vært forsvart mer grundig, sier Lurås.

 • Twitter: @tor_arnea
  Les også:

Les også

 1. Døgnet som rystet det demokratiske Europa

 2. «Du skal betale, fordi du har fornærmet profeten»

 3. Aftenposten mener: Terroren setter evnen til lederskap på prøve

Les mer om

 1. Charlie Hebdo