Le Monde: Norsk eks-politimann anklages for terrorfinansiering
Etter at franske myndigheter hadde forsøkt å få tak i ham nesten ett år, ble Jacob Wærness (40) pågrepet 2. mai på flyplassen Charles de Gaulle utenfor Paris.
Jacob Wærness befant seg i transitthallen etter en mellomlanding mellom to flyvninger da han ble arrestert på begjæring av franske tollmyndigheter, anklaget for å ha finansiert terrorister i Syria.
Han har tidligere vært ansatt i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).
Det er den franske avisen Le Monde som melder dette.
Ifølge opplysninger Aftenposten har fått, er Wærness fratatt pass, nektet utreise og ilagt meldeplikt for politiet.
Eks-politimannen var i perioden 2011–2013 ansatt som sikkerhetssjef for den franske sementprodusenten Lafarge som hadde en fabrikk i Jalabiya, rundt 15 mil fra Aleppo nord i Syria.
IS opererte i området
Etter at syriske regjeringsstyrker trakk seg ut av området i 2011, måtte Lafarge forholde seg til ulike kampgrupper. IS var i ferd med å gjøre seg gjeldende.
– Det var en forverring hele tiden, og det spredte seg. Etter hvert begynte det å danne seg militsgrupper, og du så at de bare vokste i omfang, sa Wærness til A-magasinet i fjor høst.
Han ble intervjuet i forbindelse med at han skrev en bok som sin tid i Syria.
UD er orientert
Aftenposten har ikke klart å komme i kontakt med Wærness torsdag eller fredag. Det er ikke klart hvem som forsvarer Wærness.
Advokatene til andre i sakskomplekset ønsker ikke å kommentere saken overfor Aftenposten fredag.
- Les hele intervjuet med Jacob Wærness i A-magasinet
Utenriksdepartementet er orientert om pågripelsen.
– Utenriksdepartementet er kjent med at en norsk borger er blitt anholdt i Paris. Vedkommende ønsker ikke konsulær bistand. Ytterligere spørsmål i saken må rettes til franske myndigheter, skriver kommunikasjonsrådgiver Ingrid Kvammen Ekker i en e-post til Aftenposten.
Åtte siktede
Syv andre som er, eller har vært, tilknyttet ledelsen i Lafarge, skal også være siktet i saken. De er anklaget for å ha betalt penger til terrororganisasjoner i Syria for at Lafarge skulle kunne fortsette produksjonen ved fabrikken i Jalabiya.
Franske myndigheter har i 11 måneder etterforsket mulige kanaler for terrorfinansiering. Hos sementselskapet Lafarge Sement Syria (LCS) skal de ha funnet ulike måter det skal ha skjedd på. Blant annet ved en «skatt» til IS, ved betaling for råvarer, kommisjon til transportører og ved salg av sement til IS.
Penger til væpnede grupper
Le Monde viser til en mail mellom to av lederne i Lafarge der en direktør sender en e-post til en ved driftsenheten hvor han opplyser at de er blitt enige om å betale 50.000 euro for å ivareta sikkerheten til de ansatte, fabrikken, leverandører og kunder.
Dette var i juli 2012 og skal ha vært den første betalingen.
Wærness snakker arabisk og var selskapets sikkerhetssjef. Han er en av selskapets åtte ledere som anklages for å ha vært i kontakt med lederskikkelser i forskjellige kampgrupper i Syria.
Wærness skal også blant annet ha deltatt i et møte med lederne for flere opprørsfraksjoner i september 2012 i Gaziantep i Tyrkia.
Pågrepet i transitthallen
Wærness ble ifølge Le Monde pågrepet 2. mai i transitthallen på flyplassen Charles de Gaulle utenfor Paris. Han skal ifølge NTB ha blitt avhørt to dager etterpå.
Wærness ble sitert av NRK i fjor sommer og nektet da for å ha betalt penger for at fabrikken kunne fortsette sin virksomhet.
– Jeg betalte aldri penger direkte til disse gruppene. De eneste pengene jeg utbetalte var løsepenger for gisler og de ble betalt til grupper innen FSA, sa han.
FSA (Den frie syriske hær) var moderate opprørere. Men i intervjuet med A-magasinet sier Wærness at penger fra firmaet også ble betalt til det som ble til IS, før gruppen var klassifisert som en terrororganisasjon.
Lafarge endte med å betale «skatter» og «avgifter» til gruppen som betaling for beskyttelse av nødvendige ressurser som olje og steinbrudd, nødvendige for sementproduksjon.
I intervjuet sier nordmannen at det nok gikk for langt.
– Du blir ... hva skal man si ... ikke sosialisert, men du blir vant til omgivelsene dine på en måte som gjør at man kan miste litt perspektiv. Det ble så viktig å holde den fabrikken gående – ikke for å profittere, for vi tapte jo penger hele tiden, men for målet om å greie det. Det ble drevet for langt.
Har vært i Sveits
NRK skriver også at Wærness står på Assads liste over personer som skal arresteres hvis de kommer til Syria.
Le Monde skriver at franske etterforskere lenge hadde forsøkt å oppnå kontakt med Wærness som de siste årene har oppholdt seg i Sveits. Der har han jobbet for den offentlige tankesmien Geneva Centre for the Democratic Control of Armed Forces (DCAF).
Wærness skal ha avvist å komme til Frankrike, men ha sagt seg villig til å møte de franske etterforskerne i Sveits, eller la seg avhøre via Skype.
Wærness er ifølge etterforskerne den første som offentlig har innrømmet at den syriske delen av Lafarge ga penger til terrorgrupper, først i en bok som kom ut i Norge i 2016 og deretter i flere intervjuer.
Seniorrådgiver i PST, Siv Ahlsén, sa til Dagbladet torsdag at de ikke kan kommentere saken.
– Vi har ikke noe mulighet til å si noe om hvem som har jobbet hos oss eller ikke. Dette er noe dere må spørre franske myndigheter om. Det er deres sak, sier hun.