Anslag for bryllupsfesten: 11 milliarder kroner i pluss

Den storslagne bryllupsfesten i Windsor kan vise seg å gi et gedigent overskudd for britene.

Bryllupet preget førstesidene i Storbritannia og mange andre land.

Lørdag preget bryllupet mellom amerikanske Meghan Markle og britiske prins Harry medier over hele verden. På direktesendinger i TV, radio og på nett kunne folk følge med på det hele: de glamorøse kjendisgjestene, prinsenes gallauniformer fra kavaleriregimentet Blues and Royals , brudekjolen, blomsterbarna, den energiske talen fra en Chicago-pastor, løftene, kysset, parets tur i åpen vogn gjennom gatene og den James Bond-aktige ankomsten til festen i en sølvblå Jaguar fra 1968 – for anledningen tidsriktig ombygget til elbil.

Preget førstesidene

Søndag dominerte ekteskapsinngåelsen aviser verden rundt. Ikke minst gjelder dette i Storbritannia, i samveldeland og USA.

  • Her kan du bla deg gjennom 26 søndagsførstesider:

– Vil bidra til monarkiet

– Det var en helt ekstraordinær interesse fra verdenspressen, sier Konrad Jagodzinski i Brand Finance til Aftenposten. Han tilbrakte selv dagen i Windsor. Først svarte han på spørsmål fra journalister, deretter feiret han og kollegene dagen på pub. Selskapet vurderer årlig det britiske kongehusets merkevareverdi og bidrag til britisk økonomi.

– Meghan Markle er en merkevare i seg selv gjennom sin skuespillerkarrière, som et moteikon og aktivist. Hun vil bidra sterkt til monarkiets merkevareverdi, sier Jagodzinski.

Elizabeth tok regningen

Hva gildet kostet, vil neppe noen gang bli bekreftet. Men i et brudd med tradisjonen slapp i hvert fall brudens familie unna å hoste opp pengene. Det britiske hoffet bekreftet allerede i fjor at kongefamilien ville dekke utgiftene. Bridebook – et britisk firma som planlegger brylluper – har ifølge flere britiske medier anslått kostnadene til 32 millioner pund – omtrent 350 millioner kroner.

Fest med 11 milliarder i pluss

Oppsiden kan imidlertid være langt større. Alt i alt er bryllupet svært god butikk for britene, mener Brand Finance. Det britiske konsulentselskapet har kontorer i 20 land. I finanstidsskriftet Forbes i januar anslo de at inntektene knyttet til bryllupet ville nå opp i en halv milliard pund. Med den økende interessen har de nå fordoblet anslaget. Selskapet vurderer nå den økonomiske oppsiden av lørdagens bryllupsfest til 1,05 milliard pund i 2018 – tilsvarende omtrent 11 milliarder norske kroner.

Slike anslag er usikre, men Jagodzinski sier de derfor er forsiktige.

Venter flere turister

En sentral post i regnskapet er turisme – 3,2 milliarder kroner. Estimatet bygger på en 3 prosent økning i fritidsreisende fra USA og 2,5 prosent økning fra resten av verden.

Jagodzinski mener dét er en nøktern spådom.

– Det er naturlig at Meghan Markles kongelige bryllup får mye oppmerksomhet i hjemlandet USA og Canada, der hun bodde mange år. Appellen når imidlertid langt utenfor disse geografiske områdene. Turisttallene vil nok overstige forventningene, sier Jagodzinski.

Han tror turistene vil strømme til, ikke bare Windsor og London, men også resten av den britiske øya.

Skilt i Windsor dagen etter bryllupet: Bryllupsring på lager nå.

PR, måltider, krus og klær

I tillegg til økt turisme har selskapet tatt med følgende tall som plusser i det kongelige bryllupsregnskapet:

  • PR-verdien av den massive oppmerksomheten fra pressen: 1,4 milliarder kroner i TV-dekning og 1,9 milliarder i avis- og nettoppslag.
  • Økt forbruk på restauranter og i butikker: 2,7 milliarder kroner. Antagelsen bygger på at 25 millioner mennesker bruker 10 pund hver på feiringen. – Bryllupet skaper, sammen med det kommende fotball-VM, en feelgood-faktor som er vanskelig å måle, sier Konrad Jagodzinski.
  • Bryllupseffekter: Mynter, krus, plagg og andre souvenirer vil bli omsatt for drøyt 500 millioner kroner.
  • Mote: Meghan Markle er blitt et moteikon. De regner med et økt salg av klær tilsvarende 1,6 milliarder kroner. Brudekjolen var designet hos britiske Givenchy og senere på dagen byttet til hun til en kjole fra Stella McCartney.
Paret forlot Windsor slott i en britisk bil, en Jaguar, og hun var iført en kjole av den britiske designeren Stella McCartney.

Koster en femtilapp i året

Brand Finance vurderte det britiske monarkiet i 2017 til å være verdt omtrent 730 milliarder kroner – hvis det hadde vært en bedrift. Det er litt under en tiendedel av det norske oljefondet. Bidraget til økonomien ble anslått til 19 milliarder kroner. Kostnaden for britiske skattebetalere var til sammenligning omtrent 3 milliarder kroner – en femtilapp pr. innbygger.