Verden

På ett år er kartet som viser hvem som vinner Syria-krigen, helt endret

Bashar al-Assad har nå skaffet seg nesten ubegrenset kontroll over hele det sentrale Syria.

Bildet av president Bashar al-Assad holdes høyt når regimets styrker rykker inn i en tidligere opprørskontrollert landsby ved Homs.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Onsdag denne uken avsluttet de syriske opprørerne tilbaketrekningen av 27.000 mennesker fra et område de har holdt i årevis. De siste opprørerne ble busset ut av området ved Homs og Hama sentralt i Syria og sendt til det opprørskontrollerte området i Idlib lenger nord.

Endringen på slagmarken i Nord-Syria det siste året er slående. Mens områdene kontrollert av regimet så ut som et usammenhengende puslespill, er nå hele det sentrale Syria samlet under Assads styre (se kartet nedenfor). Opprørernes enklaver i det sentrale Syria har forsvunnet en etter en. Samtidig har IS nærmest blitt utradert.

Kartet til venstre viser situasjonen for ett år siden. Det til høyre er i dag. De røde områdene er under Bashar al-Assad. De grønne områdene er opprørernes. De svarte områdene, som er kontrollert av IS, er nesten borte. Gule områder kontrolleres av kurderne og deres allierte.

Viktig motorvei blir tryggere

Med evakueringen fra området som ligger mellom Hama og Homs, har president Bashar al-Assad oppnådd målet om å skaffe seg kontroll over hele det sentrale Syria.

Det skyldes blant annet den militære støtten han har fått fra Russland og Iran.

Området som opprørerne trakk seg ut av, ligger rett ved en motorvei som er viktig for forbindelsen mellom det sørlige og det nordlige Syria. Tilbaketrekningen gjør kommunikasjonen mellom det sørlige og det nordlige Syria dermed enklere.

Busser med opprørere kjører ut av området ved Homs tidligere denne måneden.

Hundretusener er blitt evakuert fra opprørskontrollerte områder

Det syriske regimets politikk har vært å tilby opprørerne og deres familier fritt leide ut av områder som de ikke lenger klarer å forsvare. Det har gitt opprørerne en mulighet til å komme seg ut av en vanskelig situasjon, samtidig som regimet har sluppet å nedkjempe de siste opprørerne som har holdt et område.

Bare i løpet av de siste to månedene har 110.000 mennesker blitt evakuert til det nordvestlige Syria, anslår FN ifølge Reuters.

Cirka 27.000 mennesker er blitt evakuert fra enklaven ved Homs, mens 66.000 ble evakuert fra Øst-Ghouta ved Damaskus tidligere i vår. I slutten av 2016 ble 30.000 mennesker busset ut av Aleppo etter en av opprørernes største nederlag.

  • Mer fra Midtøsten: Trump har skrotet Iran-avtalen – dette kan skje nå.
Veien som forbinder det sørlige og det nordlige Syria blir klargjort etter at opprørerne som var like ved er blitt presset ut.

Ingen flere steder å flykte til

Det store spørsmålet i Syria nå er om Bashar al-Assad kommer til å forfølge sin ambisjon om å gjenerobre hele Syria. I så fall kan Idlib-provinsen i det nordvestlige hjørnet av Syria være neste store mål.

Det kan i så fall fremtvinge en helt ny og potensielt enda verre situasjon for befolkningen der. Hvis Assads hær og deres allierte bestemmer seg for å starte en stor offensiv mot Idlib, vil opprørerne nemlig ikke ha noe gjenværde sted å flykte til i Syria.

FN, representert ved blant andre Jan Egeland, advarte i slutten av april om at situasjonen i Idlib kunne utvikle seg til en humanitær katastrofe.

To politimenn vifter med det syriske flagget i en landsby ved Homs.

Ny flyktningstrøm til Tyrkia?

Idlib har opprinnelig hatt en befolkning på cirka en million mennesker, men befolkningen skal ha blitt doblet etter at mange har flyktet dit fra andre deler av Syria.

Disse to millioner menneskene risikerer å bli presset opp i et stadig mindre hjørne dersom en offensiv mot Idlib fører til nye tilbaketog for opprørerne.

En mulig utvei vil kunne være flukt til Tyrkia, der det allerede befinner seg mer enn 3 millioner syrere. Men Tyrkia har forsterket kontrollen av grensen mot Syria og har bygget en av verdens lengste murer langs grensen. De har ivret for opprettelse av såkalte sikre soner for sivilbefolkningen i Idlib, og for bygging av flyktningleirer inne i Syria.

Vladimir Putin tok nok en gang imot Bashar al-Assad i Sotsji torsdag 17. mai.

Kan en politisk løsning i Assads favør presses frem?

Syrias president var torsdag på et besøk hos Russlands president Vladimir Putin i Sotsji. Assad takket for den militære hjelpen fra Russland, som siden september 2015 har snudd krigslykken i Assads favør.

Russland har måttet tåle hard kritikk for å støtte et regime som hevdes å ha mistet sin folkelige støtte, og for bombing som har krevd mange sivile liv.

Både Assad og Putin har sendt ut uttalelser om at det syriske regimets militære fremgang kan bidra til å presse frem en politisk løsning. Det vil i så fall kunne innebære at opprørerne vil føle seg presset til å godta at Assad får fortsette som Syrias leder, noe de til nå har nektet å gjøre.

Les mer om

  1. Syriakrigen
  2. Bashar al-Assad
  3. Russland
  4. Vladimir Putin