Verden

Argentina avslutter redningsoppdrag for savnet ubåtbesetning

Den argentinske marinen har besluttet å avslutte søket etter overlevende på ubåten ARA San Juan. Men letingen etter ubåten fortsetter.

Arkivfoto fra 2014, utgitt av den argentinske marinen, som viser ARA San Juan i havnebassenget i Buenos Aires. Foto: AP / NTB scanpix
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Redningsdelen av oppdraget er nå avsluttet, kunngjorde den argentinske marinen torsdag ettermiddag.

Det var en besetning på 44 mennesker om bord på ubåten, som forsvant for 15 dager siden. Letingen etter ubåten kommer imidlertid til å fortsette, opplyser marinens talsmann Enrique Balbi.

– Redningsoppdraget pågikk i mer enn dobbelt så lang tid enn antatt når det er håp om å finne noen overlevende, sa Balbi.

Marinen har tidligere opplyst at en eksplosjon fant sted på samme tid og sted som ubåten ble meldt savnet 15. november.

Kritikk

Håp om at noen skulle ha overlevd, ble svekket underveis. Da det var gått ti dager, antok man at besetningen neppe hadde overlevd, fordi ubåten bare hadde oksygen til å holde dem i live i opptil ti dager.

13 land har bistått Argentina i søket.

Flere av familiemedlemmene har kritisert marinens beslutning om å avslutte søket etter overlevende.

– Det har ødelagt det lille håpet jeg hadde, sa Luis Tagliapietra, faren til en i besetningen.

– Jeg forstår ikke denne egenrådige og urettferdige beslutningen, la han til.

Røykutvikling

Marinen fortalte mandag at det hadde vært branntilløp og røykutvikling i ubåten før den forsvant. Årsaken skal ha vært vann som trengte inn i snorkelen og forårsaket en kortslutning.

Etter dette skal det ikke ha vært mer ordinær radiokontakt med fartøyet. Men kapteinen på ubåten tok kontakt med satellittelefon og fortalte at brann-problemet var håndtert, ifølge marinens talsmann Enrique Balbi.