Verden

NATO-landene er enige: Stoltenberg får to ekstra år som generalsekretær

BRUSSEL (Aftenposten): Nordmannen skal lede NATO frem til 2020. Siden 1994 har ingen annen NATO-sjef sittet like lenge.

Jens Stoltenberg var statsminister i Norge i ni år og syv måneder. Nå ligger han an til å sitte som NATO-sjef i seks år.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Avgjørelsen ble tatt under et møte blant NATO-ambassadørene i Det nordatlantiske råd tirsdag formiddag.

Jens Stoltenberg tok over som generalsekretær i oktober 2014 og fikk i utgangspunktet en periode på fire år. Med forlengelsen på to år betyr det at han blir sittende frem til høsten 2020.

– Jeg er glad for tilliten de 29 allierte har vist meg. I stedet for at perioden min skulle gå mot slutten, betyr dette at jeg er halvveis og at jeg har fått et forsterket og fornyet mandat, sier Stoltenberg til Aftenposten i Brussel.

Han blir den lengstsittende NATO-sjefen siden tyske Manfred Wörner, som ledet alliansen fra 1988 til 1994.

– Jeg ble overrasket over at spørsmålet om to år kom opp. Det er hele tiden blitt vist til at ett års forlengelse har vært regelen i NATO siden den kalde krigen. Men da jeg ble spurt, trengte jeg ikke lang betenkningstid.

  • Trump i massemøte i Florida: – Stoltenberg er min største fan

Støtte fra USA og Tyskland

Etter det Aftenposten kjenner til, har det lenge vært bred oppslutning blant NATO-landene om at Stoltenberg skulle få forlenget oppdraget med et år, men flere land, deriblant Tyskland, tok til orde for at han burde få to.

I forrige uke gikk de ut offentlig og sa at han burde få sitte til 2020. Også USA har uttrykt varm støtte.

– Han gjør en utmerket jobb, og jeg tror samtlige medlemmer i alliansen er veldig støttende til en forlengelse, sa USAs NATO-ambassadør Kay Bailey Hutchison til NTB i forrige uke.

Storbritannias statsminister Theresa May omtalte Stoltenberg som en «sann forsvarer av NATO-alliansen» i en uttalelse tirsdag ettermiddag.

– Han har sørget for at NATO har stått sterkt, men ikke stått stille, sa hun.

Terror, Russland og europeisk opprustning

Særlig tre saker har preget Stoltenbergs første periode som generalsekretær: Styrkingen av NATOs forsvar mot Russland i øst, å finne en relevant rolle for alliansen i kampen mot terror, og å sørge for at NATO-landene i Europa begynner å øke forsvarsbudsjettene igjen etter mange år med kutt.

– Vi har gjennomført den sterkeste styrkingen av det kollektive forsvar siden den kalde krigens slutt, en betydelig opptrapping av kampen mot terror og et gjennombrudd i samarbeidet med EU, sier han.

Stoltenberg mener NATO er på rett vei, men føler han fortsatt har mye ugjort.

– For å bruke et slagord jeg brukte i norsk politikk noen ganger: Vi er stolte, men ikke fornøyde.

Stoltenberg mener verden er blitt farligere, men at NATO er blitt sterkere under hans første periode som generalsekretær.

Trump har skapt trøbbel

Stoltenberg har måttet håndtere spørsmål rundt alliansens fremtid etter at Donald Trump vant presidentvalget i USA. I valgkampen omtalte Trump NATO som «utdatert» og truet med at USA ikke ville stille opp for land som ikke betalte sin del av regningen.

En annen krevende sak har vært militærkuppet i Tyrkia og utviklingen i landet i tiden etterpå. Aftenposten har tidligere skrevet om president Recep Tayyip Erdoğans store utrenskning i NATO. Flere hundre tyrkiske offiserer og tjenestemenn i NATO fikk sparken etter kuppet.

– Det er en tid som krever mye av NATO, men det gjør også jobben ekstra meningsfylt, sier Stoltenberg.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

  1. Jens Stoltenberg
  2. Utenrikspolitikk
  3. Nato