Verden

Norsk kvinne tiltalt for folkemord i Rwanda

En kvinne med norsk statsborgerskap er tiltalt for folkemord i Rwanda, der kvinnen opprinnelig kommer fra. Hun ble pågrepet under et besøk i hjemlandet i 2017.

Brynjar Meling forsvarer en norsk kvinne som er tiltalt for folkemord i Rwanda.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Den berammede straffesaken mot kvinnen ble onsdag utsatt til 18. mai, opplyser kvinnens norske advokat, Brynjar Meling.

Rettsmøtet i byen Butare varte bare en kort stund:

– Det er uklart hva som var målet med dagens rettsmøte. Men det kan forstås slik at påtalemyndigheten hadde fått en frist til i dag å fremlegge en del bevis, noe de ikke har klart, sier Meling til NTB.

I retten ble kvinnen representert av en lokal forsvarsadvokat som førte saken for hennes del. To representanter fra norsk UD var til stede i retten da utsettelsen ble stadfestet, opplyser Meling.

Utpekt av vitner

Den 44 år gamle kvinnen, som kom til Norge i 1999, har sittet varetektsfengslet siden hun ble pågrepet under et besøk i Rwanda i januar i fjor. Ifølge tiltalen som TV 2 har gjengitt, har flere vitner pekt ut den 44 år gamle kvinnen som delaktig i voldshandlinger under folkemordet i Rwanda i 1994.

Meling sier kvinnen hevder at dette er løgn og at hun er uskyldig.

Advokaten ankom Butare tirsdag og var onsdag formiddag i ferd med å pakke seg ut av hotellet igjen.

– Nå er saken blitt utsatt og vil, mest sannsynlig, innen den 18. mai bli ført tilbake til den lokale domstolen hvor saken har sitt utspring, sier han.

Tiltalte må fortsatt sitte i varetekt frem til neste rettsmøte.

Cirka 800.000 tutsier og moderate hutuer ble i løpet av noen måneder drept av regjeringsstyrker og hutumilits under folkemordet i Rwanda for 24 år siden.

Les mer om

  1. Rwanda
  2. Folkemord
  3. Brynjar Meling