Verden

Al-Qaida jubler over utviklingen i Midtøsten

Al-Qaida jubler over revolusjonene som preger Midtøsten og kaller dem «en tsunami av endringer».

Al-Qaida jubler over omveltningene i Midtøsten og mener at de tjener deres sak. Terrornettverket har lenge hatt ett nærvær i Øst-Libya, der opprøret mot Muammar Gaddafi har sin kjerne.

Gruppen Al-Qaida på den arabiske halvøy, som regnes som terrornettverkets avdeling i Jemen og Saudi-Arabia, vier stor plass til endringene i siste utgave av sitt nettmagasin Inspire.

Hovedartikkelen er signert Anwar al-Awlaki, som knyttes til en rekke terroraksjoner. Han argumenterer for at revolusjonene er godt nytt for ytterliggående islamister.

På CIAs dødsliste

Awlaki antas å skjule seg i det sørøstlige Jemen og omtales av amerikanske myndigheter som «en ekstremt farlig mann».

President Barack Obama plasserte ham i april 2010 på CIAs såkalte dødsliste, noe som gjorde ham til et offisielt mål for likvidasjon.

Utviklingen i land som Egypt og Tunisia markerer et veiskille og viser at tyranner kan fjernes, skriver Awlaki.

— Vi kjenner ennå ikke utfallet, men behøver heller ikke å gjøre det. Utfallet trenger ikke være en islamistisk regjering for at vi skal kunne anse det som skjer som et steg i riktig retning, fortsetter han.

Libya-bekymring

Også i Libya er al-Qaida trolig godt fornøyd med utviklingen. NATOs militære sjef, den amerikanske admiralen James Stavridis, medga denne uka at det var glimt av al-Qaida blant de libyske opprørerne.

Amerikanske myndigheter har lenge vært kjent med at al-Qaida har hatt et betydelig nærvær i det østlige Libya, der opprøret mot Muammar Gaddafi har sin kjerne.

En rapport utgitt av det prestisjetunge militærakademiet West Point i 2007, viser at hver femte opprørere som ble pågrepet på grensa mellom Syria og Irak, kom fra dette området. En stor del av dem kom fra byene Benghazi og Darnah, skriver Aftenposten.

Islamistisk kalifat

Avisen har via WikiLeaks også fått tilgang til amerikanske ambassadedokumenter fra Tripoli, som tar for seg organisasjonen Libyan Islamic Fighting Group (LIFG).

LIFG har stått på FNs liste over terrororganisasjoner siden 2001, har ledet an i kampen mot Gaddafi-regimet og kjemper for et islamistisk kalifat i Libya. Siden 2007 har LIFG blitt ansett for å være en underavdeling av al-Qaida.