Den statlige russiske TV-stasjonen Kanal 1 hevdet fredag kveld at de hadde bevis for at et ukrainsk jagerfly skjøt ned passasjerflyet MH17. Flyet, med 298 mennesker om bord, ble skutt ned over Donetsk i Ukraina 17. juli i år. Samtlige ble drept.

Som bevis ble det presentert et bilde som angivelig skulle være tatt av en amerikansk spionsatellitt, og de skulle ha fått tilsendt bildet fra en George Bilt fra det amerikanske prestisjeuniversitetet MIT. Kanal 1 hevdet at bildet viste et jagerfly og MH17. Fra jagerflyet ses det en stripe som går i retning av passasjerflyet, og det skal angivelig være en rakett.

Juks og fanteri

Russiske og vestlige bloggere og eksperter var raskt ute med å påpeke at bildet bare var juks og fanteri:

  • Skyene på bildet var identisk plassert som i et bilde fra Google Earth fra 28. august 2012.

  • Den delen av bildet som viser jagerflyet og som er forstørret, skal være hentet fra Yandex' karttjeneste, en russisk versjon av Google.
Satellittbildet stilt sammen med et bilde fra et arkivbilde fra karttjenesten til Yandex.
  • Den russiske TV-kanalen hevder at det ukrainske jagerflyet er 400 km unna, men på bildet er det kun 50 km mellom de to flyende.

Malaysia Airlines-logoen var feil plassert.

  • Bildet var av et Boeing 767, ikke et 777 som ble skutt ned over Øst-ukraina.
  • Datainformasjonen som følger med bildet, viser at det er fra et annet tidspunkt enn da flystyrten skjedde.
  • Bildet var heller ikke nytt slik kanalen hevdet; det ble publisert på et russisk nettforum allerede for en måned siden.

Russland og Vesten krangler om årsaken

Vestlige etterretningstjenester hevder at flyet ble skutt ned med en rakett fra det høyteknologiske luftvernbatteriet, BUK, og at det skjedde fra et område som kontrolleres av de prorussiske opprørerne. Russland påstår at MH17 ble skutt ned av et ukrainsk jagerfly.

I det russiske TV-programmet slår en representant fra det som skal være den russiske ingeniørforeningen fast at den eneste mulige forklaringen på flystyrten var at flyet ble skutt ned av et annet fly.

— Vi har analysert dette bildet grundig, og vi kunne ikke finne noen tegn på at det var manipulert, sier Ivan Andrijevskij.

Likevel ikke ekspert?

Lørdag konfronterte avisen Moskovskij Komsomolets den russiske eksperten og spurte om han hadde sjekket bildet.

— Hvordan kunne vi sjekke det? Bildet ble sendt til oss via internett.

Den kjente russiske bloggeren og opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj fant frem til CV'en til den angivelige visepresidenten, og den viser at han slett ikke er ingeniør, men økonom. Dessuten oppgir Andrijevskij på Linkedin at han er visedirektør i Den russiske klubben for finansdirektører. Navalnyj hevder at det slett ikke finnes noen ingeniørforening, men at det er et konsulentfirmaet ved navn K2 som står bak.

— Fehuer!

Den russiske programlederen Mikhail Leontjev, som også er visepresident i oljeselskapet Rosneft, presenterte satellittbildet på Kanal 1 fredag. Da sa han at det ikke ville være mulig å jukse med et slikt bilde, og at det nå ikke var noen tvil om hva som hadde skjedd med MH17.

Men i et intervju med radiostasjonen Ekho Moskvy lørdag, var tonen en annen.

— Jeg har aldri sagt at vi har bevist noe. Vi beviser ikke, vi bare forteller. Spesialistene må bevise.

Da han blir konfrontert med at bildet er manipulert, svarer han:

— Jeg vet ikke hva bloggerne har bevist. Jeg vet at det finnes objektiv informasjon. Russland har lagt frem forskjellig informasjon, ikke alle kanskje... Dere får legge frem deres egne data, fehuer!

SHAMIL ZHUMATOV/Reuters