Verden

Omstridte Orbán vant en knusende seier. Eksperter frykter nye angrep på medier og domstoler.

BRUSSEL (Aftenposten): Viktor Orbán sikret seg to tredjedels flertall i parlamentet. Nå står han fritt til å endre grunnloven og stramme grepet om Ungarn ytterligere.

Av dagens EU-ledere er det kun Angela Merkel som har sittet med makten lenger enn Viktor Orbán. Han har sittet som statsminister siden 2010 og hadde også makten fra 1998 til 2002.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Rapporter om svært høy valgdeltagelse tente opposisjonens håp om at den kunne påføre Orbán en nesestyver i søndagens valg, men da resultatene begynte å strømme inn rett før midnatt, var skuffelsen stor.

Den sittende statsministeren Viktor Orbán vant en knusende seier. For dem som kjemper imot ham, kan de neste fire årene bli svært tøffe.

– Vi har vunnet en avgjørende seier og gitt oss selv muligheten til å beskytte Ungarn, sa Orbán i en tale etter at resultatet var klart.

Lederen er kjent for sin tøffe innvandringspolitikk, harde linje overfor Brussel og utfall mot investoren George Soros, som Orbán hevder har en hemmelig plan om å oversvømme Ungarn med migranter.

Orbán kritiseres for å kneble mediene, frivillige organisasjoner og domstoler. Samtidig har politikken hans betydelig støtte i hjemlandet, økonomien er i vekst og arbeidsledigheten er lav.

  • Frank Rossavik kommenterer: Derfor vil ungarerne styres av en korrupt autokrat.

– Kan gjøre akkurat som de vil

Partikoalisjonen bestående av hans eget parti Fidesz og samarbeidspartneren KDNP fikk 49,0 prosent av stemmene ved søndagens valg, en fremgang på 4,1 prosentpoeng fra forrige valg. På annenplass kom ytre høyre-partiet Jobbik med 19,6 prosent av stemmene, mens sosialdemokratene endte opp på skuffende 12,4 prosent. Lederne for begge partiene har nå trukket seg.

Ungarns valgsystem belønner store partier, og Orbán sikret seg 133 av 199 seter i parlamentet. Det er akkurat nok til å sikre to tredjedels flertall. Dermed kan regjeringen hans gjøre endringer i grunnloven uten at opposisjonen kan hindre det. I det utgående parlamentet hadde Orbáns koalisjon 131 seter.

– Fidesz kan gjøre akkurat som de vil. De kan endre grunnloven og utnevne de folkene de vil ha i de posisjonene de ønsker. Opposisjonen er fullstendig maktesløs, sier forfatter Øyvind Strømmen, som 18. april kommer med boken Ungarn. En fortelling om Europa.

Kan vedta «Stop Soros»-lov

Strømmen tror Orbán vil fortsette jobben med gradvis å stramme grepet om Ungarn etter valget.

– Han har allerede gjort mye de siste åtte årene. Han kommer til å fortsette å bevege landet i retning av det styresettet som finnes i Russland og bort fra det vi har i Vest-Europa. Hans uttalte mål er illiberalt demokrati, sier Strømmen.

Analyseselskapet Eurasia Group venter seg lovendringer som ytterligere svekker uavhengigheten til rettssystemet og andre institusjoner.

– Fidesz vil gå etter det som er igjen av frie medier, Soros og bedrifter som ikke støtter regjeringen. Den første loven som vil bli vedtatt, er «Stop Soros»-loven som potensielt kan forby sivilsamfunnsorganisasjoner, skriver Naz Masraff, direktør i selskapet.

Skaper problemer for EU

Orbáns sterke posisjon etter valget kan også komme til å stikke nye kjepper i hjulene for samarbeidet i Europa.

Spørsmålet er hvor langt Orbán tør å gå. Ungarn mottar årlig store økonomiske overføringer fra EU, og medlemslandene er nå i gang med å forhandle om det neste langtidsbudsjettet.

Angela Merkel og Emmanuel Macron, lederne i Tyskland og Frankrike, vil slite med å få på plass et tettere samarbeid i EU dersom mange land i Øst-Europa stritter imot. Til står venstre Viktor Orbán.

Samtidig er partiet hans, Fidesz, fortsatt delvis inne i varmen i Brussel. Det er medlem av European People’s Party (EPP), den europeiske partigruppen for tradisjonelle sentrum-høyre-partier der også Angela Merkels CDU er med.

I går gratulerte EPPs leder Manfred Weber Orbán med en «klar seier» i valget.

– Formelt sett er Fidesz et søsterparti til det norske Høyre, men når du hører på Orbán ligger han mye nærmere Marine Le Pen enn Erna Solberg, sier Strømmen.

– Må akseptere Orbán

Naz Masraff i Eurasia Group tror forholdet mellom EU og Ungarn vil forverres, og at kravene om å kaste Fidesz ut av EPP, vil øke i styrke.

Hun tror også at valgresultatet vil bidra til å svekke Tysklands og Frankrikes arbeid for et tettere samarbeid i EU – særlig på migrasjonsfeltet.

Leonid Bershidsky, kommentator i Bloomberg, tror på sin side at resten av EU vil fortsette å tolerere Orbán. Han peker på at regjeringer med et lignende tankegods også sitter ved makten i Polen og Østerrike og kanskje også snart i Italia.

– EU vil måtte akseptere den Orbán-aktige høyresiden så lenge disse partiene og lederne forblir sentrumsorienterte på papiret og er villige til å forhandle heller enn å gjøre opprør og sette spørsmålstegn ved sitt lands EU-medlemskap, konkluderer han.

Les mer om

  1. Ungarn
  2. Viktor Orbán
  3. George Soros
  4. Høyrepopulisme