Verden

Leger advarer mot kruttsterk chili – kan gi smertefull hjerneforstyrrelse

En amerikansk mann ble rammet av gjentagende og svært smertefull hodepine etter å ha spist verdens sterkeste chili.

Bildet viser vanlig chili, og ikke Carolina Reaper. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Symptomene dukket opp hos 34-åringen like etter at han deltok i en konkurranse hvor han måtte spise en Carolina Reaper, kjent som verdens sterkeste chili, i 2016, ifølge en artikkel publisert i medisintidsskriftet BMJ Case Reports.

Mannen utviklet intense nakke- og hodesmerter, og i flere dager opplevde han kortvarig, men intens hodepine.

Les også

Vanskelig å spise «bare én smash»? Her er den vitenskapelige forklaringen.

– Stor overraskelse

Etter at 34-åringen søkte legehjelp, ble det gjort en rekke medisinske undersøkelser, men de fant ikke noen forklaring på problemene.

Til slutt ble han diagnostisert med en forbigående hjernelidelse kalt RCVS, som innebærer at blodårene i hjernen snevrer seg inn midlertidig. Det er trolig første gang noen har fått denne diagnosen etter å ha spist chili, ifølge legene bak forskningsartikkelen.

– Det var en stor overraskelse for alle, sier en av forfatterne, doktor Kulothungan Gunasekaran ved Henry Ford Hospital i Detroit.

Symptomene forsvant av seg selv, og etter fire uker ble det gjort en CT-scan på mannen. Den viste at blodårene hadde utvidet seg til normal størrelse.

– Vær forsiktige

Tidligere er inntak av cayennepepper blitt koblet til hjerteinfarkt, ifølge forskerne.

– Vi anbefaler folk å være forsiktige når de spiser chili og til å søke legehjelp umiddelbart dersom de opplever slike symptomer, sier Gunasekaran.

For dem som interessert – og tør, beskrives Carolina Reaper som en chili med en fruktig, søt smak, med et hint av kanel og sjokolade. Den har et gjennomsnitt på 1.641.183 på den såkalte SHU-skalaen, som betegner hvor sterke matvarer er, ifølge undersøkelser gjort ved Winthrop University i South Carolina i 2017. En jalapeño har mellom 2500 og 8000 på skalaen, ifølge Guinness rekordbok.

  • Først en sterk smak som minner om paprika. Så kom hjertebanken, tårene, svetten og en storbrann i ganen: «De verste minuttene i mitt liv»
  • I 2015 lot Aftenblad-journalist Håvard Tanche-Larsen Knutsen seg utfordre av Chili-Klaus under Gladmatfestivalen. Slik gikk det da han smakte på verdens sterkeste chili:

Les mer om

  1. Chili
  2. Mat og drikke
  3. Forskning og vitenskap
  4. Guinness rekordbok