Verden

Lakselus, sykdom og høye kostnader tvinger produksjonen av fisk ut av havet og opp på land

AFTENPOSTEN INNSIKT: Lakseproduksjonen blir stadig dyrere. Løsningen kan være å drive oppdrett på land.

Over hele verden bygges enomre landanlegg for oppdrett av laks. Her fra danske Langesand Laks i Hvidesande, kjøpt opp av norske Atlantic Sapphire i 2014. Selskapet omtaler anlegget som sitt «teknologiske konseptbevis». Jon Hauge

  • Laila Borge
    Journalist, Norpublica.org

Denne artikkelen er tidligere publisert i Aftenposten Innsikt september 2018.

Laks fra norske oppdrettsanlegg blir fløyet til USA og Asia for å være ferskest mulig. Så langt har norsk lakseproduksjon vært billig nok til at dette har svart seg, men de galopperende utgiftene knyttet til lakselus, sykdom og dødelighet, baner veien for landbaserte oppdrettsanlegg. Og laks på land kan produseres (nesten) hvor som helst.

Les hele saken med abonnement